Skip to content
Naslovnica arrow Arhiva arrow Predavanje – Astronautika u 2011. godini
Predavanje – Astronautika u 2011. godini PDF Ispis E-mail
Jasa   
Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011
thumb_space_shuttle11.jpgU četvrtak, 20. Siječnja 2011. u 18 sati u planetariju Tehničkog muzeja (Zagreb, Savska cesta 18) održati će se znanstveno popularno predavanje za građanstvo na temu "Astronautika u 2011. godini". Predavač je Ante Radonić, a kratki sažetak je u nastavku.Sažetak:
Mnogobrojne i raznovrsne svemirske misije i ove godine privući će pažnju svih onih koji se zanimaju za svemirska istraživanja a znanstvenicima će napose priuštiti napeta iščekivanja i uzbudljive trenutke. 
Tako prema međunarodnoj svemirskoj postaji upravo u četvrtak, 20. siječnja polijeće japanski svemirski teretnjak a u narednim tjednima slijede ga ruski i europski teretnjak te američki space shuttle.     
Valentinovo će u svemiru ove godine biti obilježeno uzbudljivim susretom sonde "Stardust" sa kometom "Tempel 1". 

U ožujku planet Merkur dobit će svoj prvi umjetni satelit. U srpnju po prvi put jedna će se sonda približiti velikom asteroidu zvanom Vesta te ući u orbitu oko tog tijela a u kolovozu prema planetu Jupiteru kreće sonda "Juno". 
U listopadu kreće ruska letjelica koja treba pokupiti uzorke sa Marsovog mjeseca Fobosa dok u studenom amerikanci šalju prema crvenom planetu skupocjeni laboratorij na kotačima.


Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni muzeja u radno vrijeme.
Tehnički muzej, Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »

On-line_predavanja

Medunarodna astronomska godina 2009