Skip to content
Naslovnica arrow Arhiva
Arhiva
Odlučeno - Mauna Kea mjesto za trideset metarski teleskop PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 30 Srpanj 2009
moore-announce2.jpg

Mauna Kea in Hawaii has beaten off competition from Cerro Armazones, in Chile’s Atacama desert, to host the Thirty  Meter Telescope . Henry Yang, chancellor of the University of California, Santa Barbara, and chair of the telescope’s board  of directors, announced the winning site on 21 July. The decision has been two years in the making, he said.

 

Mauna Kea, which already hosts many other telescopes, was picked over its Chilean rival for its superior observing climate. It is higher and drier, has less atmospheric turbulence, and its average temperature fluctuates less through the year and over a day, notes board member Richard Ellis of the California Institute of Technology in Pasadena.

 

Construction of the telescope, which will cost around US$1 billion, is scheduled to begin in 2011 and end in 2018.

NATURE
Vol 460|30 July 2009

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 30 Srpanj 2009 )
 
Otvorena zvjezdarnica u Makarskoj PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Nedjelja, 26 Srpanj 2009
090725_makarska_obs_079s.jpgAstronomsko društvo Orion iz Makarske otvorilo je zvjezdarnicu 25. srpnja 2009. Glavni pokretači projekta, i njegovi izvršitelji, jesu Gloryan Grabner i Robert Zovko. Zvjezdarnica će biti astronomsko središte ovog dijela Dalmacije, u svrhu istraživanja i obrazovanja.
Opširnije...
 
Otrkiven do sada najdalji objekt - GRB090423 PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 21 Srpanj 2009
grb090423_sm.jpgTeleskop SWIFT u orbiti otkrio je snažan signal u gama području u dalekom svemiru. Mjerenjem je ustanovljeno da je to objekt s do sada največim crvenim pomakom, dakle do sada otkriven najudaljeniji objekt.
Opširnije...
 
Zašto volimo astronomiju? PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 14 Srpanj 2009
nebo_na_lastovu.jpgPrelijepo nebo nad Lastovom kako ga je uhvatio Saša Kosanović ove zime. Koliko od nas može uživati u tim ljepotama i maštat? A kad znamo da je upravo mašta temelj kreativnosti, pitanje je da li je polagano gubimo? Više od tih ljepota.
Zadnja Promjena ( Srijeda, 15 Srpanj 2009 )
Opširnije...
 
Hrvatska meteorska mreža - izvješće PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 30 Lipanj 2009
meteors.jpgHrvatska meteorska mreža je jedan od rijetkih zajedničkih projekata hrvatskih astronoma. Aktivnost je impresivna što potvrđuje i izvješće .
 
Posjet AU Korčula PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 30 Lipanj 2009

25 lipnja 2009 posjetio sam AU Korčula koja je iz više razloga bila inspirativna. Aktivna udruga s lijepim brojem članova, na perkrasnom otoku i prekrasnom gradu Korčuli. Sastao sam se desetak članova i u razgovoru dotakli teme koje nas sve bole, ali i neke dodatne koje su posebne za amaterska društva; manjak suradnje s profesionalcima iz astro-znanosti ali i sa sestrinskim društvima .  Jedan razlog je sigurno prometna izoliranost Korčule, ali sigurno i pomanjkanje interesa za šire ukupljanje astronoma, prije svega na nekim zajedničkim projektima. Jedan od tih nudi se na Korčuli, na vrhu Sv. Staša, gdje postoji napuštena od bivše vojske zgrada koja je služila za komunikaciju.  Zgrada je u načelu dodjeljena AU Korčula, koju dijeli s radioamaterima i lovcima. Zgrada je na izvanrednom položaju, u blizini grada Korčule, na visini od 400 m u klimatskom području skoro idealnim za astronome. Snimio sam video koji pokazuje zgradu, gdje se vidi koliko malo je potrebno pa da se pretvori u zvjezdarnicu. Recimo s robot kamerom, tako da se može koristit i šire od same zvjezdarnice. Dodatna je pogodnost  da bi nadzor vodila AU Korčula. Osim toga, zvjezdarnica bi bila i središte za astro-turizam, ne za turiste koji su se došli odmorit, pa im se usput  nudi promatranje  zvijezda. Prije svega to bi bila ponuda za astronome amatere iz svijeta koji bi došli gledati zvijezde ali usput bi uživali u blagodatima prekrasnog okoliša. Takovih akcija ima puno po svijetu. Ne treba se reči koliko bi to bilo od značaja za hrvatske astronome, koji bi uspostavili neposredne kontakte s istomišljenicima. Dakle, razmislimo kako takav jedan san pretvorit u stvarnost.

Zadnja Promjena ( Utorak, 30 Lipanj 2009 )
 
Noć pod zvijezdama na „Ruđeru“, 2.7.2009 PDF Ispis E-mail
Jasa   
Petak, 26 Lipanj 2009
thumb_noc-rudjer.jpgInstitut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo pozivaju Vas na Noć pod zvijezdama na 'Ruđeru' koja će se održati u četvrtak, 2. srpnja 2009. godine s početkom u 22 sata na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb. Promatranje noćnog neba organizira se u sklopu obilježavanja Međunarodne godine astronomije te u susret proslavi 60. godišnjice Instituta Ruđer Bošković.
Opširnije...
 
Korak u traženju života na extrasolarnim planetima PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Petak, 26 Lipanj 2009
reflmoon.jpgBarem na jednom planetu u svemiru postoji život, na Zemlji. Kako se to iz velike udaljenosti gledajući Zemlju može ustanoviti? Spektroskopijom. Spektar Zemlje je izmjeren promatrajući Mjesec za njegove pomrčine.
Zadnja Promjena ( Nedjelja, 28 Lipanj 2009 )
 
Loše vijesti za astronome PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Srijeda, 17 Lipanj 2009
rock2.jpgVojska SAD  je obznanila da više neće davati informacije astronomima s njezinih satelita koji prate i otkrivaju meteore. To je veliki udarac za astronome kojima su te informacije od velike važnosti, budući da su vojni sateliti snabdjeveni najnovijom tehnologijom otkrivanja.
 
IHY-ISWI Regional Meeting PDF Ispis E-mail
Damir Hržina   
Ponedjeljak, 15 Lipanj 2009
Znanstvena konferencija IHY-ISWI Regional Meeting Heliophysical phenomena and Earth's environment održati će se 7. do 13. rujna 2009. u Šibeniku. Organizator ove konferencije pod pokroviteljstvom Hrvatskog astronomskog društva je Zvjezdarnica Zagreb, a više informacija možete naći na www.zvjezdarnica.hr/meeting.
 
Hrvatska postala punopravni član projekta MAGIC PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 04 Lipanj 2009
imagic.jpgVeliki međunarodni projekt MAGIC za istraživanje gama zračenja visokih energija u svemiru dobio je kao nove članove hrvatske astrofizičare iz Zagreba, Rijeke i Splita. Više o tome.
 
Međunarodni simpozij o parkovima s tamnim nebom i "Dark-Sky Camp" PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Petak, 22 Svibanj 2009
milky_way_at_lastovo_cut.jpgNa Lastovu od 14.9. do 19.9.2009 održava se važni simpozij o temi tamnog neba u sačuvanim predjelima prirodnog okoliša - parkovima. Ujedno je to i kamp tamnog nebe (Dark-Sky Camp). Više nađite na stranicama http://www.darkskyparks.org/
Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 25 Svibanj 2009 )
 
Uspjeh hrvatske astrofizike PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 14 Svibanj 2009
nature08032-f2.2.jpgDr. Dejan Vinković sa Sveučilišta u Splitu objavio je članak u časopisu Nature o mehanizmu miješanja prašine oko mladih zvijezda, kao prvi korak prema stvaranju planeta.
Opširnije...
 
Državno natjecanje iz astronomije PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Srijeda, 13 Svibanj 2009
Državno natjecanje iz astronomije održano je u Omišu od 10.5. do 12.5.2009. Natjecatelji su bili učenici od 5-tog razreda osnovne do 4-tog razreda srednjih škola. O rezultatima i impresijama uskoro na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje.
Zadnja Promjena ( Srijeda, 13 Svibanj 2009 )
 
Na Kanarima pušten u rad gama-teleskop MAGIC II PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 30 Travanj 2009
img_0906.jpgMeđunarodna znanstvena kolaboracija MAGIC (Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov), u čijem postupku pridruživanja je i Hrvatska, pustila je u rad drugi gama-teleskop, nazvan MAGIC-II, na svečanosti održanoj 25. travnja 2009. na opservatoriju Roque de los Muchachos, na kanarskom otoku La Palmi u Španjolskoj, priopćila je Koordinacija hrvatske grupe MAGIC.
Zadnja Promjena ( Petak, 01 Svibanj 2009 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 71 - 105 od 114

On-line_predavanja

Medunarodna astronomska godina 2009