Skip to content
Naslovnica arrow Arhiva
Arhiva
Predavanje - Mliječni put kroz oči SDSS pregleda neba PDF Ispis E-mail
Jasa   
Srijeda, 09 Lipanj 2010
thumb_sdss-telescope.jpgU organizaciji Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog Astronomskog Društva u četvrtak, 17.6.2010 u 17h na Institutu Ruđer Bošković (Bijenička 54, Zagreb) u dvorani III krila održati će se predavanje pod naslovom: „Mliječni put kroz oči SDSS pregleda neba: Baščanska ploča formacije galaksija“. Predavač je Dr. sc. Mario Jurić (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Cambridge, USA), a sažetak predavanja možete pogledati u nastavku pod opširnije.
Opširnije...
 
Noć pod zvijezdama na “Ruđeru”, 14.5.2010 PDF Ispis E-mail
Jasa   
Ponedjeljak, 03 Svibanj 2010
thumb_noc-rudjer-140510.jpgHrvatsko astronomsko društvo i Institut Ruđer Bošković organiziraju Noć pod zvijezdama na "Ruđeru" koja ce se održati 14.5.2010 od 18-24h povodom 60. obljetnice IRB-a. U sklopu ove manifestacije održati će se izložba teleskopa, radionica za djecu, predavanje o astročestičnoj fizici, promatranje kada se smrači te tribina na temu svjetlosnog onečišćenja. Svi zainteresirani su pozvani! Program i poster su pod opširnije.
Opširnije...
 
Simpozij i kamp za tamno nebo na Lastovu, 6.-10.9.2010. PDF Ispis E-mail
Jasa   
Petak, 23 Travanj 2010
thumb_lastovo-2010.jpgU organizaciji Dark Sky Slovenia na otoku Lastovu će se od 6. do 10.9.2010. održati „3. međunarodni simpozij za parkove sa tamnim nebom“ te „3. Kamp za tamno nebo“. Otok Lastovo je proglašen kao jedno od najtamnijih mjesta u Europi, a svi koji posjete ovaj park prirode moći će uživati u čarima zvijezda, planeta i mliječnog puta kakvi su bili prije eksplozije umjetnog svjetla nad Europom. Neke od tema simpozija će obuhvaćati probleme svjetlosnog onečišćenja za astronome, floru, faunu te čovjeka, kako smanjiti svjetlosno onečišćenje u urbanim područjima, mogućnosti turizma pod tamnim nebom itd. 10. Međunarodni simpozij za zaštitu noćnog neba će se održati nekoliko dana prije u mađarskom Kaposvaru - od 3. do 4.9.2010. Letak za Lastovo možete pogledati ovdje, a poziv za članke (call for papers) u sklopu simpozija ovdje.
Zadnja Promjena ( Petak, 23 Travanj 2010 )
 
Javno promatranje teleskopima za građanstvo, 23.4.2010 PDF Ispis E-mail
Jasa   
Utorak, 20 Travanj 2010

thumb_light-pollution-zagreb.jpgAstronomsko društvo Beskraj iz Zagreba održati će u petak, 23.4.2010 s početkom u 20h javno promatranje teleskopima za građanstvo sa livade Cmrok u Zagrebu. Povod je povoljni položaj planeta Mars i Saturn, a građani ce moći uživati i u pogledu na Mjesec. Također, javnosti će se predstaviti inicijativa koju je pokrenula skupina stručnjaka okupljenih od strane Prof. dr. Danka Bosanca, predsjednika Hrvatskog astronomskog društva, za donošenje uredbe kojom bi se u Hrvatskoj koristila isključivo ekološka rasvjeta.

Opširnije...
 
Tamno doba svemira PDF Ispis E-mail
Jasa   
Subota, 10 Travanj 2010
thumb_bigbang.jpgTamno doba svemira
1.4.2010. - Institut Ruđer Bošković
Predavač: Prof. dr. sc. Slobodan Danko Bosanac

Sažetak:
U modelu razvoja svemira važan je, i još nedovoljno istraženi, period kada su se prvi atomi počeli stvarati, pretežno Vodik. Zatim slijedi pojava prvih (proto) zvijezda, začetnika sinteze elemenata od kojih je nastao „moderni svemir“. Nastanak proto-zvijezda je isto nedovoljno poznat. Uz sve to uloga nevidljive tvari morala je biti značajna. I sve se to odvijalo na „pozornici“ koje su prostor-vrijeme određivali. Svrha predavanja nije „osvijetliti“ taj period nego opisati probleme koji se moraju uzeti u obzir ako ga se želi razumjeti. Tipična pitanja koja se postavljaju su: Kako shvatiti prvotnu eksploziju svemira?, Kako shvatiti hlađenje pozadinskog zračenja?, Koji je mehanizam stvaranje atoma Vodika iz protona i elektrona?, Koji je mehanizam stvaranje proto-zvijezda?

http://www.irb.hr/users/bosanac/tamno/tamno.html

Zadnja Promjena ( Subota, 10 Travanj 2010 )
 
Snimka predavanja Tamno doba svemira PDF Ispis E-mail
Jasa   
Utorak, 06 Travanj 2010

thumb_predavanje-tamno-doba-svemira.jpgNove web tehnologije danas omogućavaju vrlo jednostavno ono što je nekad bilo moguće uz samo dobar filmski tim i poseban software. Pa tako svi oni koji su propustili predavanje Prof. dr. sc. Slobodana Danka Bosanaca na IRBu (1.4.2010) pod nazivom „Tamno doba svemira“, mogu ga pogledati ovdje u cijelosti. Powerpoint prezentacija prati video predavača. Nadamo se da će i ubuduće predavanja biti na ovaj način snimljena te objavljena na webu. Predavanje možete pogledati na linku:

http://www.irb.hr/users/bosanac/tamno/tamno.html

 
Predavanje – Tamno doba svemira PDF Ispis E-mail
Jasa   
Srijeda, 24 Ožujak 2010

thumb_bigbang.jpgPredavanje pod naslovom „Tamno doba svemira“ koje organizira Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo održati će se u četvrtak, 1.4.2010 u 16h na Institutu Ruđer Bošković (Bijenička 54, Zagreb) u dvorani III krila. Predavač je prof. dr. sc. Slobodan Danko Bosanac (IRB), a sažetak predavanja možete pogledati u nastavku pod opširnije.

Opširnije...
 
Predavanje – Naše nebo u proljeće PDF Ispis E-mail
Jasa   
Ponedjeljak, 22 Ožujak 2010
thumb_milkyway.jpgU srijedu, 24. ožujka  2010. u 18 sati u planetariju Tehničkog muzeja (Savska cesta 18, Zagreb), održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu: „Naše nebo u proljeće". Predavač je Ante Radonić, a više o predavanju možete saznati pod opširnije.
Opširnije...
 
Predavanje - Astronomija i svjetlosno onečišćenje PDF Ispis E-mail
Mislav Balokovic   
Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010
Svjetlosno oneciscenje u HrvatskojU sklopu redovnih predavanja srijedom na Zagrebačkoj zvjezdarnici (Opatička 22), 17.3.2010. bit će održano predavanje pod naslovom "Astronomija i svjetlosno onečišćenje". Tema predavanja je svjetlosno onečišćenje kao najveći neprijatelj astronomskim opažanjima i mjerenjima, te kao uzrok porazne činjenice da 3/4 stanovništva više ne može golim okom vidjeti Mliječni put. Međjutim, osim za astronomiju, svjetlosno je onečišcenje još veći problem za okoliš, kako biljni i životinjski svijet tako i za ljudsko zdravlje, pa i aspekte naše svakodnevnice kao što su sigurnost, kultura, ekonomija... Predavanje će održati Boris Štromar, predsjednik Astronomskog društva Beskraj i urednik bloga Hrvatske udruge za zaštitu noćnog neba. Predavanje počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.
Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010 )
 
Predavanje - Svemirski letovi PDF Ispis E-mail
Jasa   
Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010
thumb_svemirski-letovi.jpgU četvrtak, 18. ožujka  2010. u 18 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja (Savska cesta 18, Zagreb), održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu: „Svemirski letovi – danas I sutra ". Predavač je Ante Radonić, a više o predavanju možete saznati pod opširnije.
Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010 )
Opširnije...
 
Predavanje – Saturn na našem nebu PDF Ispis E-mail
Jasa   
Nedjelja, 07 Ožujak 2010
thumb_saturn.jpg U četvrtak, 11. ožujka  2010. u 18 sati u planetariju Tehničkog muzeja, (Savska cesta 18, Zagreb) održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu: „Opozicija planeta Saturna". Predavač je Ante Radonić, a više o predavanju možete saznati pod opširnije.
Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010 )
Opširnije...
 
Ponovno pokrenuta stranica E-škole astronomije PDF Ispis E-mail
Jasa   
Utorak, 02 Ožujak 2010

eskola-banner.jpgNa radost svih učenika, studenata i ljubitelja astronomije stranica E-škola astronomija nakon poduže pauze ponovno je pokrenuta. E-škola za područje astronomije je edukacijski projekt kojeg provodi Zvjezdarnica Zagreb. Projekt je temeljen na aktivnoj komunikaciji putem internetskih resursa učenika i njihovih nastavnika sa znanstvenicima sa sveučilišta i instituta.
Na stranici i svi ostali ljubitelji astronomije mogu pronaći bogat izbor zanimljivih sadržaja iz astronomije. Također, projekt omogućuje i individualni rad učenika u području astronomije, te općenito usmjerava i potiče na daljnje sveučilišno obrazovanje i znanstveni rad.

>> eskola.zvjezdarnica.hr

 
Predavanje – Eruptivni proces u Sunčevoj atmosferi PDF Ispis E-mail
Jasa   
Ponedjeljak, 15 Veljača 2010
thumb_eruptivni_procesi.jpgTreće predavanje pod naslovom „Eruptivni proces u Sunčevoj atmosferi“ koje organizira Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo održati će se u četvrtak, 25.02.2010 u 16h na Institutu Ruđer Bošković u dvorani III krila. Predavač je prof. dr. sc. Bojan Vršnak (Opservatorij Hvar, Geodetski Fakultet), a sažetak predavanja u pdf-u možete pogledati ovdje.
 
Osnovno novo astronomsko društvo Vega u Čakovcu PDF Ispis E-mail
Jasa   
Četvrtak, 11 Veljača 2010
thumb_vega.jpgNakon dugog niza godina neaktivnosti Međimurje je konačno ponovo dobilo astronomsko društvo. U subotu, 6. Veljače 2010. u Čakovcu, osnovano je astronomsko društvo VEGA. Ono je rezultat rada nekoliko pojedinaca koji se već duže vrijeme bave amaterski astronomijom.
Opširnije...
 
Dani Nikole Tesle u Tehničkom Muzeju PDF Ispis E-mail
Jasa   
Ponedjeljak, 01 Veljača 2010
thumb_tesla-2010.jpgOd utorka, 2. veljače pa do subote, 6. veljače 2010. u Tehničkom muzeju će se održati DANI NIKOLE TESLE. Program koji je pripremljen biti će zanimljiv i poučan. Uz četiri predavanja posebna atrakcija biti će kazališna predstava kazališta Tvornica lutaka sa predstavom RADIO TESLA u režiji Maria Kovača na tekst Filipa Šovagovića i uz glumačku družinu: Sven Jakir, Robert Ugrina i Petra Radin. Predstava će biti izvedena u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u petak, 5. veljače 2010., u 20 sati te subotu, 6. veljače 2010., u 11 sati. Sva predavanja započinju u 18 sati. Cijena ulaznice za predavanja i kazališnu predstavu su 15 kuna. Pod opširnije možete pogledati detaljan program predavanja sa sažecima te plakat ukupnih događanja.
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 36 - 70 od 114

On-line_predavanja

Medunarodna astronomska godina 2009