Skip to content
Serija predavanja “Sky is not the limit”
Jasa   
Četvrtak, 21 Listopad 2021
sky is not the limit U organizaciji nastavne sekcije Hrvatskog astronomskog društva održat će se ciklus od pet on-line predavanja iz područja astronomije i astrofizike. Predavači su uspješni znanstvenici, edukatori i promotori znanosti: Hans Huybright, Vernesa Smolčić, Yumna Mayed, Lauren Napier, Stanislav Milošević.
Opširnije...
 
Festival znanosti 2021 - "Kultura znanosti"
Jasa   
Utorak, 11 Svibanj 2021
natjecaj-Umjetnost-za-svemir Natječaj za djecu i učenike “Umjetnost za Svemir” organiziran je u sklopu Nastavničke sekcije Hrvatskog astronomskog društva u suradnji s timom nacionalnih koordinatora za edukaciju iz astronomije međunarodne astronomske unije (IAU/NAEC Hrvatska) u sklopu projekta “Space for Art”. Pristigao je jako velik broj prijava i žiri je imao težak posao odabrati najbolje radove.
Opširnije...
 
Naslovnica Završen likovni natječaj “Umjetnost za svemir“
Jasa   
Ponedjeljak, 10 Svibanj 2021
natjecaj-Umjetnost-za-svemir Natječaj za djecu i učenike “Umjetnost za Svemir” organiziran je u sklopu Nastavničke sekcije Hrvatskog astronomskog društva u suradnji s timom nacionalnih koordinatora za edukaciju iz astronomije međunarodne astronomske unije (IAU/NAEC Hrvatska) u sklopu projekta “Space for Art”. Pristigao je jako velik broj prijava i žiri je imao težak posao odabrati najbolje radove.
Opširnije...
 
Izložba fotografija „Hrvatska pod zvijezdama“
Jasa   
Petak, 16 Travanj 2021
izlozba-hr-zvijezde Od 12. Travnja do 3. Svibnja 2021 u izlozima knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu na Cvjetnom trgu možete pogledati izložbu noćnih fotografija „Hrvatska pod zvijezdama“ autora Branka Nađa. Izložba donosi fotografije noćnih pejzaža, nastalih na znamenitim hrvatskim turističkim lokacijama, poput Nacionalnog parka Plitvička jezera, Novigrada na Dobri, Petrove gore i Novog Vinodolskog. Na fotografijama su zabilježene noćne nebeske pojave poput Mliječne staze, sazvježđa Orion, meteorskog roja Perzeidi, komete Neowise itd. Zbog epidemioloških mjera, izloženo je samo devet velikih fotografija u izlozima Knjižnice, dok su ostale fotografije dostupne u obliku online izložbe koju možete posjetiti ovdje.
 
Otvoren likovni natječaj “Umjetnost za svemir“
Jasa   
Petak, 05 Ožujak 2021
natjecaj-Umjetnost-za-svemir“ Pozivaju se učitelji/ce u osnovnim školama i odgojitelji/ce u vrtićima na sudjelovanje u likovnom natječaju „Umjetnost za svemir“. Natječaj je otvoren do 20. travnja 2021., a organiziran je u sklopu Nastavničke sekcije Hrvatskog astronomskog društva u suradnji s timom nacionalnih koordinatora za edukaciju iz astronomije međunarodne astronomske unije (IAU/NAEC Hrvatska) u sklopu projekta “Space for Art”. Objava rezultata natječaja bit će 5. svibnja. 2021. na ovim web stranicama, a više informacija o samom natječaju može se dobiti ovdje. Izjava o suglasnosti roditelja za sudjelovanje na natječaju (prikupljanje, obrada i objava osobnih podataka) je dostupna ovdje.
 
Dr. sc. Bojan Vršnak u 2% najcitiranijih znanstvenika svijeta
Jasa   
Ponedjeljak, 22 Veljača 2021
Dr. sc. Bojan Vršnak Pod vodstvom profesora Johna Ioannidisa objavljena je studija o znanstvenoj citiranosti koja rangira oko 160 000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim disciplinama i obuhvaća 2% svjetskih znanstvenika u svakoj pojedinoj grani znanosti. Na listi se nalazi ukupno 47 hrvatskih znanstvenika od čega su 23 sa Sveučilišta u Zagrebu, a među njima je i naš Dr. sc. Bojan Vršnak.
U studiji je mjerena citiranost i utjecaj znanstvenika u razdoblju 1996.-2019. iz Scopus baze podataka. Također je napravljena je klasifikacija znanstvenika u ukupno 22 polja i 176 grana te je primijenjen složen model koji koristi šest standardiziranih mjerila znanstvene produktivnosti. U istoj studiji objavljena je i lista najcitiranijih znanstvenika za 2019. godinu.
 
Upoznajte hrvatske astrofizičarke
Jasa   
Utorak, 16 Veljača 2021
universe_evolution-2019.jpg Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti na platformi Astroučionica predstavljene su hrvatske astrofizičarke: Ana Babić, Željka Marija Bošnjak, Lana Ceraj, Dijana Dominis Prester, Mateja Dumbović, Rajka Jurdana-Šepić, Marina Manganaro, Ivana Poljančić Beljan, Marina Skender, Vernesa Smolčić i Giuliana Verbanac. Astroučionica je platforma koja se bavi popularizacijom tema vezanih za svemir, a vodi ju Vernesa Smolčić. Hrvatske astrofizičarke mozete upoznati na poveznici ovdje.
 
Održana 28. Skupština Hrvatskog astronomskog društva
Jasa   
Četvrtak, 08 Listopad 2020
thumb_had-logo.png 28. Skupština HAD-a održana je 25. 9. 2020. godine u 10 sati na Zagrebačkoj Zvjezdarnici gdje je jednoglasno izabrano novo rukovodstvo Hrvatskog astronomskog društva. Nova predsjednica HAD-a je dr. sc. Rajka Jurdana-Šepić, za dopredsjednika je izabran dr. sc. Darije Maričić, a za tajnicu dr. sc. Mateja Dumbović. Na sjednici su također primljeni Karmen Martinić i Lovro Palaversa kao novi članovi u HAD.
 
Predavanje i obilježavanje 116. objetnice Zagrebačke Zvjezdarnice
Jasa   
Četvrtak, 05 Prosinac 2019
universe_evolution-2019.jpgPovodom obilježavanja 116. obljetnice postojanja i djelovanja Zvjezdarnice Zagreb  – Zagrebačkog astronomskog saveza, u četvrtak 5. prosinca 2019. u 20:00 sati u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22/III kat, održati će se predavanje: “Physics Nobel prize 2019: Evolution of the Universe and the Earth’s place in Cosmos”. Predavač je prof. dr. Arnold Hanslmeier  s Instituta za geofiziku, astrofiziku i meteorologiju, Sveučilište u Grazu, Austrija.
 
Skupština Hrvatskoga astronomskog društva
Jasa   
Srijeda, 29 Svibanj 2019
had-logo.pngPozivamo Vas na 27. redovitu Skupštinu Hrvatskoga astronomskog društva koja će se održati u srijedu, 12. lipnja 2019. godine u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 18:30 sati.
 

Astronomska slika dana

Young Star Jet MHO 2147

Young Star Jet MHO 2147 Young Star Jet MHO 2147


E-skola astronomija


Astroucionica