Skip to content
Završena Ljetna škola znanosti Višnjan 2009
Slobodan Danko Bosanac   
Nedjelja, 30 Kolovoz 2009
visnjan.jpgZavršio je za ovu godinu jedan od možda najljepših projekata za mlade gdje se mogu naučit kako znanstveno razmišljat i otkriti ljepotu spoznaje. Ljetnu školu znanosti, a posebno astronomije, u Višnjanu, i na zvjezdarnici u Tićanu, pokrenuo je prije 21 godinu Korado Korlević. Od tada su odgojene mnoge generacije ne samo vrhunskih znanstvenika nego i onih drugih profesija kojima je upravo to iskustvo od velike koristi. Izvješće o rezultatima.
 
Svemirska alkemija
Slobodan Danko Bosanac   
Petak, 21 Kolovoz 2009
medium_e1.pngSvježi pogledi na evoluciju zvijezda i kemiju svemira, temeljen na laboratorijskim istraživanjima.
 
Međunarodna konferencija o meteorima
Slobodan Danko Bosanac   
Srijeda, 12 Kolovoz 2009
logo_imc_body.pngPozivamo sve meteoraše, kako amatere, tako i profesionalce, zaljubljenike u meteore, da se prijave na Međunarodnu meteorsku konferenciju (IMC) koja će se održati u Poreču, od 24. do 27. rujna.  Svojim dolaskom uveličat ćete ovaj velik događaj za hrvatsku meteorsku astronomiju. IMC je idealno mjesto za susret s meteorašima iz cijelog svijeta, za uspostavljanje kontakata, razmjenu iskustava, dogovaranje projekata itd. Zato iskoristite ovu priliku!
 
Kako disati na Mjesecu?
Slobodan Danko Bosanac   
Srijeda, 12 Kolovoz 2009
mjesec.jpgMjesec je prvo tijelo gdje ljudi trebaju isprobat svoju maštovitost za naseljavanje svemira. Nekoliko uvjeta su neophodna, jedan je kako na licu mjesta proizvesti vitalne komponente za opstanak: kisik (zapravo zrak) i vodu. Evo nekih ideja u tom smislu, kako prozvesti kisik .
 
2. Internacionalni Dark Sky Kamp na Lastovu (14.-19.9.2009)
Jaša Čalogović   
Utorak, 11 Kolovoz 2009
thumb_lastovo.jpgU organizaciji Dark-Sky Slovenija na otoku Lastovo će se od 14. do 19.9.2009 održati drugi Internacionalni Dark Sky Kamp. Lastovo je prema nekim mjerenjima najmračnije mjesto u Europi sa iznimkom La Palme koja se nalazi na 2400m nadmorske visine. U sklopu kampa će biti priređena raznolika predavanja međunarodnih stručnjaka. Više o dark sky kampu možete saznati na stranicama http://www.darkskyparks.org/ ili pogledati flyer u pdfu. Svi prisutni su također pozvani na 9. Europski Simpozij za Zaštitu Noćnog Neba koji će se održati od 17. – 19.9.2009 u Irskoj, Armagh (http://www.lightpollution2009.eu/). I na kraju jedna dobra vijest iz Slovenije – nakon uvođenja zakona o svjetlosnom onečišćenju u Sloveniji su vidljivi i prvi rezultati. Mnoge općine već sad bilježe uštedu električne energije od 60%. U opservatoriju Zaplana koji je udaljen samo 22km od Ljubljane izmjeren je pad svjetlosnog onečišćenja od 10% u odnosu na protekle godine.
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 65 - 72 od 111

Astronomska slika dana

The Tarantula Nebula

The Tarantula Nebula The Tarantula Nebula


On-line_predavanja

E-skola astronomija

physics-today.jpg

physics-today.jpg

CAP Journal

Medunarodna astronomska godina 2009