Skip to content
Meteori - golim okom
Slobodan Danko Bosanac   
Srijeda, 18 Studeni 2009
meteori7b.jpgPočetkom prosinca 2009 izlazi knjiga Meteori - golim okom autora Nikole Biliškova. Vjerujemo korisna knjiga za sve astronome, pogotovo one koji se specijaliziraju za opažanje i kartografiju meteora.
Opširnije...
 
Natječaj za 20 doktorskih stipendija u Nizozemskoj
Jaša Čalogović   
Petak, 13 Studeni 2009
nova.jpgU narednoj godini više od 20 doktorskih stipendija biti će osigurano u sklopu Netherlands Research School for Astronomy (NOVA). NOVA je federacija astronomskih instituta i sveučilišta u Amsterdamu, Groningenu, Leidenu, Nijmegenu i Utrechtu. Teme će uključivati formiranje i evoluciju galaksija, formiranje zvijezda i planetarnih sustava, exo-planeta, astrofiziku kompaktnih objekata, fiziku čestica u svemiru i laboratorijsku astrofiziku.


Opširnije...
 
Working Group on Laboratory Astrophysics
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 12 Studeni 2009
stream.jpgKoordinacija u astroznanosti nastoji se proširit globalno i u tom smislu osnovana je radna grupa u okviru American Astronomical Society s namjerom da se poboljšaju veze između korisnika podataka i onih koji podatke stvaraju. Svi zainteresirani su dobro došli pridružit se toj incijativi, a više o detaljima u dodatku.
Opširnije...
 
Zvjezdane vatre delakog svemira
Slobodan Danko Bosanac   
Subota, 07 Studeni 2009
image002.jpg Promocija i potpisivanje novog izdanja knjige u sklopu Interlibera, 32. međunarodnog sajma knjiga i učila.

Subota, 14. studenoga 2009. godine u 15 sati na glavnoj pozornici u paviljonu 6 Zagrebačkoga velesajma.

O knjizi će govoriti autor prof. dr. sc. Vladis Vujnović, urednica Suzana Šijan, prof., recenzent dr. sc. Drago Roša i lektorica Dunja Pavlović, prof.
 
Predavanja HAD i IRB
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 03 Studeni 2009

Astroznanost je danas jedna od interdisciplinarnih područja istraživanja koja se najbrže razvija, i objedinjuje fiziku,kemiju i biologiju. Temeljem toga Hrvatsko astronomsko društvo, u zajednici s institutom Ruđer Bošković, pokrenulo je inicijativu za održavanjem redovitih, jednom mjesečno, predavanja naših znanstvenika čije je istraživanje neposredno ili posredno povezana sa svemirom. Ideja je da se znanstvenici, ali i svi kojima su teme zanimljive, okupe i u zajedničkom druženju proširuju interes svojih istraživanja.  Predavanja nisu zamišljena da budu popularna ali interdisciplinarni karakter druženja zahtjeva da budu dovoljno razumljiva da potaknu znanstvenike iz navedenih područja na  moguću suradnju. Naročito su dobrodošli studenti fizike, kemije i biologije kojima predavanja mogu poslužit za buduće usmjerenje interesa.

Ovo je opća informacija o seriji HAD i IRB predavanja, ujedno i poziv svih zainteresiranih da pošalju sugestije tema i predavača. Obavijesti o predavanjima mogu se naći u kalendaru na stranicama HAD-a (http://astronomija.hr/) ili na stranicama IRB-a.  Ujedno će se pozivi slat putem elektronske pošte ili internom elektronskom mrežom akademskih ustanova. 

Prvo će predavanje bit  19. Studenog 2009, detalji se mogu naći na stranici HAD-a.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 57 - 64 od 111

Astronomska slika dana

The Tarantula Nebula

The Tarantula Nebula The Tarantula Nebula


On-line_predavanja

E-skola astronomija

physics-today.jpg

physics-today.jpg

CAP Journal

Medunarodna astronomska godina 2009