Skip to content
Predavanje - Mliječni put kroz oči SDSS pregleda neba
Jaša Čalogović   
Utorak, 08 Lipanj 2010
thumb_sdss-telescope.jpgU organizaciji Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog Astronomskog Društva u četvrtak, 17.6.2010 u 17h na Institutu Ruđer Bošković (Bijenička 54, Zagreb) u dvorani III krila održati će se predavanje pod naslovom: „Mliječni put kroz oči SDSS pregleda neba: Baščanska ploča formacije galaksija“. Predavač je Dr. sc. Mario Jurić (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Cambridge, USA), a sažetak predavanja možete pogledati u nastavku pod opširnije.
Opširnije...
 
Noć pod zvijezdama na “Ruđeru”, 14.5.2010
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 03 Svibanj 2010
thumb_noc-rudjer-140510.jpgHrvatsko astronomsko društvo i Institut Ruđer Bošković organiziraju Noć pod zvijezdama na "Ruđeru" koja ce se održati 14.5.2010 od 18-24h povodom 60. obljetnice IRB-a. U sklopu ove manifestacije održati će se izložba teleskopa, radionica za djecu, predavanje o astročestičnoj fizici, promatranje kada se smrači te tribina na temu svjetlosnog onečišćenja. Svi zainteresirani su pozvani! Program i poster su pod opširnije.
Opširnije...
 
Simpozij i kamp za tamno nebo na Lastovu, 6.-10.9.2010.
Jaša Čalogović   
Petak, 23 Travanj 2010
thumb_lastovo-2010.jpgU organizaciji Dark Sky Slovenia na otoku Lastovu će se od 6. do 10.9.2010. održati „3. međunarodni simpozij za parkove sa tamnim nebom“ te „3. Kamp za tamno nebo“. Otok Lastovo je proglašen kao jedno od najtamnijih mjesta u Europi, a svi koji posjete ovaj park prirode moći će uživati u čarima zvijezda, planeta i mliječnog puta kakvi su bili prije eksplozije umjetnog svjetla nad Europom. Neke od tema simpozija će obuhvaćati probleme svjetlosnog onečišćenja za astronome, floru, faunu te čovjeka, kako smanjiti svjetlosno onečišćenje u urbanim područjima, mogućnosti turizma pod tamnim nebom itd. 10. Međunarodni simpozij za zaštitu noćnog neba će se održati nekoliko dana prije u mađarskom Kaposvaru - od 3. do 4.9.2010. Letak za Lastovo možete pogledati ovdje, a poziv za članke (call for papers) u sklopu simpozija ovdje.
 
Javno promatranje teleskopima za građanstvo, 23.4.2010
Jaša Čalogović   
Utorak, 20 Travanj 2010

thumb_light-pollution-zagreb.jpgAstronomsko društvo Beskraj iz Zagreba održati će u petak, 23.4.2010 s početkom u 20h javno promatranje teleskopima za građanstvo sa livade Cmrok u Zagrebu. Povod je povoljni položaj planeta Mars i Saturn, a građani ce moći uživati i u pogledu na Mjesec. Također, javnosti će se predstaviti inicijativa koju je pokrenula skupina stručnjaka okupljenih od strane Prof. dr. Danka Bosanca, predsjednika Hrvatskog astronomskog društva, za donošenje uredbe kojom bi se u Hrvatskoj koristila isključivo ekološka rasvjeta.

Opširnije...
 
Snimka predavanja Tamno doba svemira
Jaša Čalogović   
Utorak, 06 Travanj 2010

thumb_predavanje-tamno-doba-svemira.jpgNove web tehnologije danas omogućavaju vrlo jednostavno ono što je nekad bilo moguće uz samo dobar filmski tim i poseban software. Pa tako svi oni koji su propustili predavanje Prof. dr. sc. Slobodana Danka Bosanaca na IRBu (1.4.2010) pod nazivom „Tamno doba svemira“, mogu ga pogledati ovdje u cijelosti. Powerpoint prezentacija prati video predavača. Nadamo se da će i ubuduće predavanja biti na ovaj način snimljena te objavljena na webu. Predavanje možete pogledati na linku:

http://www.irb.hr/users/bosanac/tamno/tamno.html

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 33 - 40 od 111

Astronomska slika dana

The Tarantula Nebula

The Tarantula Nebula The Tarantula Nebula


On-line_predavanja

E-skola astronomija

physics-today.jpg

physics-today.jpg

CAP Journal

Medunarodna astronomska godina 2009