Skip to content
Vega Science Trust Videos
Jaša Čalogović   
Srijeda, 29 Travanj 2009

vega-video.jpgNeprofitna organizacija Vega putem svojih web stranica nudi odličan znanstveni video i audio. Materijali su dostupni u više različitih kategorija kao što je: istraživanje, nobelovci, škole, predavanja, diskusije itd. Posebno se mogu izdvojiti predavanja vrhunskih znanstvenika iz raznih područja znanosti, gdje su neka posebno za astrofiziku. Vjerujemo da je to jedna od stranica koja će svakom željnom novih spoznaja biti svojevrsna zlatna riznica znanja.

> http://vega.org.uk

Direktni linkovi na nekoliko zanimljivih videa:
> http://vega.org.uk/video/programme/89
> http://www.vega.org.uk/video/subseries/16
> http://www.vega.org.uk/video/programme/64
> http://www.vega.org.uk/video/programme/69


 
Portal to the universe
Jaša Čalogović   
Utorak, 28 Travanj 2009

portal-universe.jpgNajnoviji temeljni projekt Međunarodne godine astronomije 2009. zove se „Portal to the universe“. Radi se o modernom i vizualno vrlo lijepo uređenom internet portalu koji sadrži sve najnovije vijesti i novosti iz svijeta astronomije i astronautike. Uz novosti tu se mogu naći i podcastovi (video) te zanimljivi astronomski blogovi. Mnoštvo objavljenog sadržaja koji se dodaje svaki dan čini ovaj portal kao jedno od polaznih mjesta za svakog znatiželjnika i zaljubljenika u astronomiju.

> Portal to the universe - http://www.portaltotheuniverse.org

 
Mjesec hrvatske knjige 2009
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 23 Travanj 2009

Održana  je prva sjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2009, koji bi se trebao održati u jesen.  Mjesec knjige posvečen je godini astronomije i  mnoge će se aktivnosti provoditi s tom tematikom.  Tim povodom pozivaju se svi koji su na bilo koji način izdali literaturu s tom tematikom da se jave lokalnim knjižnicama radi pripremanja aktivnosti.  Ujedno se pozivaju i svi koji bi želejli učestvovati nekom aktivnošću kojom bi se obilježila Godinu astronomije.

 
Festival znanosti, 20.-25.4.2009
Jaša Čalogović   
Nedjelja, 19 Travanj 2009

fznanosti0409.jpgVeć sedmu godinu u Hrvatskoj se održava festival znanosti, a ove godine je posvećen temama koje su obilježila dva velikana svjetske znanosti čija su razmišljanja promijenila svijet i svjetonazore.

U čast 200. godišnjice rođenja Charlesa Darwina (1809. – 1882.) tema je ovogodišnjega Festivala znanosti – evolucija. Što je život, kako je nastao, koliko zaista znamo o porijeklu vrsta, porijeklu čovjeka, što je teorija evolucije i koja pitanja pred nas postavlja, kreacionizam nasuprot evolucionizmu i mnoge druge intrigantne teme naći će se na programima Festivala u hrvatskim gradovima te u brojnim interaktivnim sadržajima u sklopu kojih će posjetitelji moći i sami o njima raspravljati sa znanstvenicima, gostima Festivala.

2009. je godina i Međunarodne godine astronomije, godina u kojoj slavimo velika otkrića oca fizike – Galilea Galileija (1564. – 1642.), čovjeka koji je prije četiri stoljeća, davne 1609. godine prvi uperio teleskop u noćno nebo i otkrio da "izgleda (da) svemir nije samo zagonetniji od onoga što pretpostavljamo, već je zagonetniji i od onoga što uopće možemo pretpostaviti". Upravo će zbog toga i ovogodišnji Festival znanosti prigodno obilježiti godinu posvećenu astronomiji – sretnoj znanosti koja, kako reče Francois Arago, nema potrebe za ukrašavanjem.

Festival znanosti se održava u ukupno 8 gradova u Hrvatskoj – Lošinj, Osijek, Rab, Rijeka, Split, Starigrad, Zadar i Zagreb.

Program festivala znanosti u Zagrebu je dostupan ovdje.

Cijelokupni program festivala možete pronaći na web stranicama festivala - www.festivalznanosti.hr

 
Skriven Svemir
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 16 Travanj 2009
balon.jpgDo sada najjasnije infracrvene slike otkrivaju galaksije u kojima se stvaraju zvijezde u ranom svemiru. Više u članku.
 
IAYC 2009 - ljetni astronomski kamp za mlade
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 06 Travanj 2009
iayc.jpgIAYC (www.iayc.org) je skraćenica za International Astronomical Youth Camp, ili na hrvatskom - Međunarnodni astronomski kamp za mlade. Svakog ljeta posljednjih 45 godina održava se na nekom drugom mjestu u Europi. Ove godine održat će se u Poljskoj, 2008. se održao u Njemačkoj, 2007. u Češkoj, a prije toga u Španjolskoj, Francuskoj, pa čak i u državama Sjeverne Afrike!
 
Opširnije...
 
Ljetna škola "Dometi astrofizike"
Slobodan Danko Bosanac   
Srijeda, 01 Travanj 2009

novi09.jpgSummerschool NOVICOSMO 2009
"Highlights in Astrophysics"
September 20-30, 2009
Rabac, Croatia.

 
Projekt Pierre Auger u Hrvatskoj
Slobodan Danko Bosanac   
Ponedjeljak, 23 Ožujak 2009
shower.jpgPierre Auger observatorij je novo otvoreni projekt koji traži i analizira najenergičnije kozmičke zrake preko
čestičnog pljuska koje one stvore u atmosferi. Energije su i iznad 10^20 eV. Eksperiment se nalazi u Argentini, a vodi ga preko 400 znanstvenika iz 17 zemalja. IRB je nedavno postao pridruženi član ove kolaboracije, preko Slovenije,  i nadamo se što većem interesu u Hrvatskoj za ova projekt.
Opširnije...
 
Projekt radioastronomije Sunca u Hrvatskoj
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 19 Ožujak 2009
radioastro.jpg Projekt je uvod u organiziranje RADIOASTRONOMIJE u REPUBLICI HRVATSKOJ, a cilj mu je promatranje Sunca kao izvora promjena u ionosferi a time i utjecaja na zemlju.

Više o inicijativi
 
Projekt LOFAR u Hrvatskoj
Slobodan Danko Bosanac   
Petak, 13 Ožujak 2009
elofar.jpg

LOFAR (Low Frequency Array) je projekt izgradnje mreže prijemnika elektromagnetskih valova frekvencije niže od 250 MHz ili valne duljine duže od metra. Mreža bi imala višestruku namjenu a za astronomiju omogućila bi opažanje izuzetno slabih izvora radio valova u svemiru kao i njihovo precizno lociranje. U Hrvatskoj postoji inicijativa da se izgradi dio mreže gdje već postoji grupa znanstvenika ( Dr. Tome Antičić, Prof. Željko Ivezić, dipl. fiz. Vibor Jelić, Prof. Krešimir Pavlovski, Dr. Vernesa Smolčić, Prof. Dejan Vinković )  koja bi učestvovala u projektima koristeći LOFAR.

Opširnije...
 
Projekt gravitacijsko polje Zemlje
Slobodan Danko Bosanac   
Petak, 13 Ožujak 2009
goce_24_m.jpgGOCE projekt izuzetno točnog mjerenja gravitacijsog polja Zemlje biti će omogučeno lansiranjem posebnog satelita.

Više o projektu
 
Physics World posvećen astronomiji
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 10 Ožujak 2009
galileo.jpgNaslovi koji se mogu naći u posebnom broju:
-In Galileo’s footsteps
-Cosmic visions
-Earth rising
-Brave new worlds
-Solar blemishes
-Up close and personal
-A giant’s rings
-Another giant leap for mankind
-Galactic spiral
-Sites for new eyes
-Into the deep
-The Galileo affair
-A pale orange dot
-Ancient astronomy revealed
-Living life on ‘Mars’


 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 85 - 96 od 111

On-line_predavanja

E-skola astronomija

physics-today.jpg

physics-today.jpg

CAP Journal

Medunarodna astronomska godina 2009

 

Obavijesti

Newsletter

Ukoliko ostavite svoje ime i e-mail adresu, sve važne obavijesti o aktivnostima HADa dobivati ćete svaki puta direktno na Vaš e-mail.
(Napomena: Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koje druge svrhe osim za ovaj newsletter)


Astronomska slika dana

Blue Comet in the Hyades

Blue Comet in the Hyades Blue Comet in the Hyades