Skip to content
Vega Science Trust Videos
Jaša Čalogović   
Srijeda, 29 Travanj 2009

vega-video.jpgNeprofitna organizacija Vega putem svojih web stranica nudi odličan znanstveni video i audio. Materijali su dostupni u više različitih kategorija kao što je: istraživanje, nobelovci, škole, predavanja, diskusije itd. Posebno se mogu izdvojiti predavanja vrhunskih znanstvenika iz raznih područja znanosti, gdje su neka posebno za astrofiziku. Vjerujemo da je to jedna od stranica koja će svakom željnom novih spoznaja biti svojevrsna zlatna riznica znanja.

> http://vega.org.uk

Direktni linkovi na nekoliko zanimljivih videa:
> http://vega.org.uk/video/programme/89
> http://www.vega.org.uk/video/subseries/16
> http://www.vega.org.uk/video/programme/64
> http://www.vega.org.uk/video/programme/69


 
Portal to the universe
Jaša Čalogović   
Utorak, 28 Travanj 2009

portal-universe.jpgNajnoviji temeljni projekt Međunarodne godine astronomije 2009. zove se „Portal to the universe“. Radi se o modernom i vizualno vrlo lijepo uređenom internet portalu koji sadrži sve najnovije vijesti i novosti iz svijeta astronomije i astronautike. Uz novosti tu se mogu naći i podcastovi (video) te zanimljivi astronomski blogovi. Mnoštvo objavljenog sadržaja koji se dodaje svaki dan čini ovaj portal kao jedno od polaznih mjesta za svakog znatiželjnika i zaljubljenika u astronomiju.

> Portal to the universe - http://www.portaltotheuniverse.org

 
Mjesec hrvatske knjige 2009
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 23 Travanj 2009

Održana  je prva sjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2009, koji bi se trebao održati u jesen.  Mjesec knjige posvečen je godini astronomije i  mnoge će se aktivnosti provoditi s tom tematikom.  Tim povodom pozivaju se svi koji su na bilo koji način izdali literaturu s tom tematikom da se jave lokalnim knjižnicama radi pripremanja aktivnosti.  Ujedno se pozivaju i svi koji bi želejli učestvovati nekom aktivnošću kojom bi se obilježila Godinu astronomije.

 
Festival znanosti, 20.-25.4.2009
Jaša Čalogović   
Nedjelja, 19 Travanj 2009

fznanosti0409.jpgVeć sedmu godinu u Hrvatskoj se održava festival znanosti, a ove godine je posvećen temama koje su obilježila dva velikana svjetske znanosti čija su razmišljanja promijenila svijet i svjetonazore.

U čast 200. godišnjice rođenja Charlesa Darwina (1809. – 1882.) tema je ovogodišnjega Festivala znanosti – evolucija. Što je život, kako je nastao, koliko zaista znamo o porijeklu vrsta, porijeklu čovjeka, što je teorija evolucije i koja pitanja pred nas postavlja, kreacionizam nasuprot evolucionizmu i mnoge druge intrigantne teme naći će se na programima Festivala u hrvatskim gradovima te u brojnim interaktivnim sadržajima u sklopu kojih će posjetitelji moći i sami o njima raspravljati sa znanstvenicima, gostima Festivala.

2009. je godina i Međunarodne godine astronomije, godina u kojoj slavimo velika otkrića oca fizike – Galilea Galileija (1564. – 1642.), čovjeka koji je prije četiri stoljeća, davne 1609. godine prvi uperio teleskop u noćno nebo i otkrio da "izgleda (da) svemir nije samo zagonetniji od onoga što pretpostavljamo, već je zagonetniji i od onoga što uopće možemo pretpostaviti". Upravo će zbog toga i ovogodišnji Festival znanosti prigodno obilježiti godinu posvećenu astronomiji – sretnoj znanosti koja, kako reče Francois Arago, nema potrebe za ukrašavanjem.

Festival znanosti se održava u ukupno 8 gradova u Hrvatskoj – Lošinj, Osijek, Rab, Rijeka, Split, Starigrad, Zadar i Zagreb.

Program festivala znanosti u Zagrebu je dostupan ovdje.

Cijelokupni program festivala možete pronaći na web stranicama festivala - www.festivalznanosti.hr

 
Skriven Svemir
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 16 Travanj 2009
balon.jpgDo sada najjasnije infracrvene slike otkrivaju galaksije u kojima se stvaraju zvijezde u ranom svemiru. Više u članku.
 
«« Početak « Prethodna 11 12 13 14 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 85 - 92 od 111

Astronomska slika dana

Geminids and Friends

Geminids and Friends Geminids and Friends


On-line_predavanja

E-skola astronomija

physics-today.jpg

physics-today.jpg

CAP Journal

Medunarodna astronomska godina 2009