Skip to content
Otrkiven do sada najdalji objekt - GRB090423
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 21 Srpanj 2009
grb090423_sm.jpgTeleskop SWIFT u orbiti otkrio je snažan signal u gama području u dalekom svemiru. Mjerenjem je ustanovljeno da je to objekt s do sada največim crvenim pomakom, dakle do sada otkriven najudaljeniji objekt.
Opširnije...
 
Zašto volimo astronomiju?
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 14 Srpanj 2009
nebo_na_lastovu.jpgPrelijepo nebo nad Lastovom kako ga je uhvatio Saša Kosanović ove zime. Koliko od nas može uživati u tim ljepotama i maštat? A kad znamo da je upravo mašta temelj kreativnosti, pitanje je da li je polagano gubimo? Više od tih ljepota.
Opširnije...
 
Hrvatska meteorska mreža - izvješće
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 30 Lipanj 2009
meteors.jpgHrvatska meteorska mreža je jedan od rijetkih zajedničkih projekata hrvatskih astronoma. Aktivnost je impresivna što potvrđuje i izvješće .
 
Noć pod zvijezdama na „Ruđeru“, 2.7.2009
Jaša Čalogović   
Petak, 26 Lipanj 2009
thumb_noc-rudjer.jpgInstitut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo pozivaju Vas na Noć pod zvijezdama na 'Ruđeru' koja će se održati u četvrtak, 2. srpnja 2009. godine s početkom u 22 sata na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb. Promatranje noćnog neba organizira se u sklopu obilježavanja Međunarodne godine astronomije te u susret proslavi 60. godišnjice Instituta Ruđer Bošković.
Opširnije...
 
Korak u traženju života na extrasolarnim planetima
Slobodan Danko Bosanac   
Petak, 26 Lipanj 2009
reflmoon.jpgBarem na jednom planetu u svemiru postoji život, na Zemlji. Kako se to iz velike udaljenosti gledajući Zemlju može ustanoviti? Spektroskopijom. Spektar Zemlje je izmjeren promatrajući Mjesec za njegove pomrčine.
 
Loše vijesti za astronome
Slobodan Danko Bosanac   
Srijeda, 17 Lipanj 2009
rock2.jpgVojska SAD  je obznanila da više neće davati informacije astronomima s njezinih satelita koji prate i otkrivaju meteore. To je veliki udarac za astronome kojima su te informacije od velike važnosti, budući da su vojni sateliti snabdjeveni najnovijom tehnologijom otkrivanja.
 
IHY-ISWI Regional Meeting
Damir Hržina   
Ponedjeljak, 15 Lipanj 2009
Znanstvena konferencija IHY-ISWI Regional Meeting Heliophysical phenomena and Earth's environment održati će se 7. do 13. rujna 2009. u Šibeniku. Organizator ove konferencije pod pokroviteljstvom Hrvatskog astronomskog društva je Zvjezdarnica Zagreb, a više informacija možete naći na www.zvjezdarnica.hr/meeting.
 
Hrvatska postala punopravni član projekta MAGIC
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 04 Lipanj 2009
imagic.jpgVeliki međunarodni projekt MAGIC za istraživanje gama zračenja visokih energija u svemiru dobio je kao nove članove hrvatske astrofizičare iz Zagreba, Rijeke i Splita. Više o tome.
 
Međunarodni simpozij o parkovima s tamnim nebom i "Dark-Sky Camp"
Slobodan Danko Bosanac   
Petak, 22 Svibanj 2009
milky_way_at_lastovo_cut.jpgNa Lastovu od 14.9. do 19.9.2009 održava se važni simpozij o temi tamnog neba u sačuvanim predjelima prirodnog okoliša - parkovima. Ujedno je to i kamp tamnog nebe (Dark-Sky Camp). Više nađite na stranicama http://www.darkskyparks.org/
 
Uspjeh hrvatske astrofizike
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 14 Svibanj 2009
nature08032-f2.2.jpgDr. Dejan Vinković sa Sveučilišta u Splitu objavio je članak u časopisu Nature o mehanizmu miješanja prašine oko mladih zvijezda, kao prvi korak prema stvaranju planeta.
Opširnije...
 
Državno natjecanje iz astronomije
Slobodan Danko Bosanac   
Srijeda, 13 Svibanj 2009
Državno natjecanje iz astronomije održano je u Omišu od 10.5. do 12.5.2009. Natjecatelji su bili učenici od 5-tog razreda osnovne do 4-tog razreda srednjih škola. O rezultatima i impresijama uskoro na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje.
 
Na Kanarima pušten u rad gama-teleskop MAGIC II
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 30 Travanj 2009
img_0906.jpgMeđunarodna znanstvena kolaboracija MAGIC (Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov), u čijem postupku pridruživanja je i Hrvatska, pustila je u rad drugi gama-teleskop, nazvan MAGIC-II, na svečanosti održanoj 25. travnja 2009. na opservatoriju Roque de los Muchachos, na kanarskom otoku La Palmi u Španjolskoj, priopćila je Koordinacija hrvatske grupe MAGIC.
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 73 - 84 od 111

On-line_predavanja

E-skola astronomija

physics-today.jpg

physics-today.jpg

CAP Journal

Medunarodna astronomska godina 2009

 

Obavijesti

Newsletter

Ukoliko ostavite svoje ime i e-mail adresu, sve važne obavijesti o aktivnostima HADa dobivati ćete svaki puta direktno na Vaš e-mail.
(Napomena: Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koje druge svrhe osim za ovaj newsletter)


Astronomska slika dana

Blue Comet in the Hyades

Blue Comet in the Hyades Blue Comet in the Hyades