Skip to content
Predavanja HAD i IRB
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 03 Studeni 2009

Astroznanost je danas jedna od interdisciplinarnih područja istraživanja koja se najbrže razvija, i objedinjuje fiziku,kemiju i biologiju. Temeljem toga Hrvatsko astronomsko društvo, u zajednici s institutom Ruđer Bošković, pokrenulo je inicijativu za održavanjem redovitih, jednom mjesečno, predavanja naših znanstvenika čije je istraživanje neposredno ili posredno povezana sa svemirom. Ideja je da se znanstvenici, ali i svi kojima su teme zanimljive, okupe i u zajedničkom druženju proširuju interes svojih istraživanja.  Predavanja nisu zamišljena da budu popularna ali interdisciplinarni karakter druženja zahtjeva da budu dovoljno razumljiva da potaknu znanstvenike iz navedenih područja na  moguću suradnju. Naročito su dobrodošli studenti fizike, kemije i biologije kojima predavanja mogu poslužit za buduće usmjerenje interesa.

Ovo je opća informacija o seriji HAD i IRB predavanja, ujedno i poziv svih zainteresiranih da pošalju sugestije tema i predavača. Obavijesti o predavanjima mogu se naći u kalendaru na stranicama HAD-a (http://astronomija.hr/) ili na stranicama IRB-a.  Ujedno će se pozivi slat putem elektronske pošte ili internom elektronskom mrežom akademskih ustanova. 

Prvo će predavanje bit  19. Studenog 2009, detalji se mogu naći na stranici HAD-a.

 
Galilejeva noć na Ruđeru, 22.10.2009
Jaša Čalogović   
Srijeda, 14 Listopad 2009
thumb_galilejevanoc-rudjer.jpgKao nastavak uspješne manifestacije koja se održala na Trgu Bana Jelačića krajem rujna, u četvrtak, 22.10.2009. održati će se još jedna Galilejeva noć na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu sa početkom u 18 sati. Tom prilikom biti će priređena dva popularno-znanstvena predavanja: „Kako spoznajemo svemir?“ od Tomislava Surića i „Amaterska astronomija danas“ od Marka Šimca. Nakon predavanja, u 19:30 sati svi prisutni posjetitelji moći će promatrati nebo pomoću nekoliko teleskopa sve do 23 sata. U slučaju lošega vremena biti će upriličena izložba teleskopa i astronomska radionica u zatvorenome. I u sklopu ove manifestacije svi posjetitelji moći će prisutnim demonstratorima na teleskopima postavljati pitanja vezano za amatersku astronomiju i astronomiju općenito.

Letak i program za Galilejevu noć na Ruđeru (22.10.2009) možete naći ovdje.
 
Galilejeva noć u Zagrebu - 26.9.2009
Jaša Čalogović   
Srijeda, 23 Rujan 2009

thumb_gnoc-260909.jpg U sklopu akcije Galilejeve noći koja spada pod jedan od glavnih projekata Međunarodne godine astronomije 2009. u Zagrebu će se na Trgu Bana Jelačića i Dolcu u subotu, 26.9.2009 održati javno promatranje od 10:00 do 22:00 sata. Od 10-19h je planirano promatranje Sunca, a na trgu će biti postavljena ukupno 4 štanda koja će izlagati prigodna astronomska izdanja. U šatoru će biti organizirana astronomska radionica sa nagradnom igrom, a biti će prikazan i film „50 godina istraživanja“ povodom 40 obljetnice slijetanja čovjeka na mjesec (Apollo 11). Od 19-22h će biti postavljeni teleskopi i na Dolcu gdje će svi prisutni građani moći pogledati Mjesec i planete uživo.

Kratki program u pdfu možete pogledati ovdje.

 
Analiza hrvatske znanosti kroz astronomiju
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 01 Rujan 2009
web_ulf_vsa1_124.jpgDr. Dejan Vinković dao je opširnu analizu stanja prirodnih znanosti u Hrvatskoj i kako se reflektira na postojeći sustav natjecanja iz astronomije. Studija je objavljena kao javni dokument na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje Hrvatske. Iz dokumenta je vidljivo da bez radikalnih promjena u nastojanju društva da istinski pomogne razvoju prirodnih znanosti Hrvatska ima budućnost izvoznika "pameti" a ne izvoznika spoznaja. Taj proces promjena mora obuhvatit školstvo od osnovnog do ulaganja u znastvena istraživanja.
 
Završena Ljetna škola znanosti Višnjan 2009
Slobodan Danko Bosanac   
Nedjelja, 30 Kolovoz 2009
visnjan.jpgZavršio je za ovu godinu jedan od možda najljepših projekata za mlade gdje se mogu naučit kako znanstveno razmišljat i otkriti ljepotu spoznaje. Ljetnu školu znanosti, a posebno astronomije, u Višnjanu, i na zvjezdarnici u Tićanu, pokrenuo je prije 21 godinu Korado Korlević. Od tada su odgojene mnoge generacije ne samo vrhunskih znanstvenika nego i onih drugih profesija kojima je upravo to iskustvo od velike koristi. Izvješće o rezultatima.
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 61 - 68 od 111

Astronomska slika dana

Geminids and Friends

Geminids and Friends Geminids and Friends


On-line_predavanja

E-skola astronomija

physics-today.jpg

physics-today.jpg

CAP Journal

Medunarodna astronomska godina 2009