Skip to content
Predavanja HAD i IRB
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 03 Studeni 2009

Astroznanost je danas jedna od interdisciplinarnih područja istraživanja koja se najbrže razvija, i objedinjuje fiziku,kemiju i biologiju. Temeljem toga Hrvatsko astronomsko društvo, u zajednici s institutom Ruđer Bošković, pokrenulo je inicijativu za održavanjem redovitih, jednom mjesečno, predavanja naših znanstvenika čije je istraživanje neposredno ili posredno povezana sa svemirom. Ideja je da se znanstvenici, ali i svi kojima su teme zanimljive, okupe i u zajedničkom druženju proširuju interes svojih istraživanja.  Predavanja nisu zamišljena da budu popularna ali interdisciplinarni karakter druženja zahtjeva da budu dovoljno razumljiva da potaknu znanstvenike iz navedenih područja na  moguću suradnju. Naročito su dobrodošli studenti fizike, kemije i biologije kojima predavanja mogu poslužit za buduće usmjerenje interesa.

Ovo je opća informacija o seriji HAD i IRB predavanja, ujedno i poziv svih zainteresiranih da pošalju sugestije tema i predavača. Obavijesti o predavanjima mogu se naći u kalendaru na stranicama HAD-a (http://astronomija.hr/) ili na stranicama IRB-a.  Ujedno će se pozivi slat putem elektronske pošte ili internom elektronskom mrežom akademskih ustanova. 

Prvo će predavanje bit  19. Studenog 2009, detalji se mogu naći na stranici HAD-a.

 
Galilejeva noć na Ruđeru, 22.10.2009
Jaša Čalogović   
Srijeda, 14 Listopad 2009
thumb_galilejevanoc-rudjer.jpgKao nastavak uspješne manifestacije koja se održala na Trgu Bana Jelačića krajem rujna, u četvrtak, 22.10.2009. održati će se još jedna Galilejeva noć na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu sa početkom u 18 sati. Tom prilikom biti će priređena dva popularno-znanstvena predavanja: „Kako spoznajemo svemir?“ od Tomislava Surića i „Amaterska astronomija danas“ od Marka Šimca. Nakon predavanja, u 19:30 sati svi prisutni posjetitelji moći će promatrati nebo pomoću nekoliko teleskopa sve do 23 sata. U slučaju lošega vremena biti će upriličena izložba teleskopa i astronomska radionica u zatvorenome. I u sklopu ove manifestacije svi posjetitelji moći će prisutnim demonstratorima na teleskopima postavljati pitanja vezano za amatersku astronomiju i astronomiju općenito.

Letak i program za Galilejevu noć na Ruđeru (22.10.2009) možete naći ovdje.
 
Galilejeva noć u Zagrebu - 26.9.2009
Jaša Čalogović   
Srijeda, 23 Rujan 2009

thumb_gnoc-260909.jpg U sklopu akcije Galilejeve noći koja spada pod jedan od glavnih projekata Međunarodne godine astronomije 2009. u Zagrebu će se na Trgu Bana Jelačića i Dolcu u subotu, 26.9.2009 održati javno promatranje od 10:00 do 22:00 sata. Od 10-19h je planirano promatranje Sunca, a na trgu će biti postavljena ukupno 4 štanda koja će izlagati prigodna astronomska izdanja. U šatoru će biti organizirana astronomska radionica sa nagradnom igrom, a biti će prikazan i film „50 godina istraživanja“ povodom 40 obljetnice slijetanja čovjeka na mjesec (Apollo 11). Od 19-22h će biti postavljeni teleskopi i na Dolcu gdje će svi prisutni građani moći pogledati Mjesec i planete uživo.

Kratki program u pdfu možete pogledati ovdje.

 
Analiza hrvatske znanosti kroz astronomiju
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 01 Rujan 2009
web_ulf_vsa1_124.jpgDr. Dejan Vinković dao je opširnu analizu stanja prirodnih znanosti u Hrvatskoj i kako se reflektira na postojeći sustav natjecanja iz astronomije. Studija je objavljena kao javni dokument na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje Hrvatske. Iz dokumenta je vidljivo da bez radikalnih promjena u nastojanju društva da istinski pomogne razvoju prirodnih znanosti Hrvatska ima budućnost izvoznika "pameti" a ne izvoznika spoznaja. Taj proces promjena mora obuhvatit školstvo od osnovnog do ulaganja u znastvena istraživanja.
 
Završena Ljetna škola znanosti Višnjan 2009
Slobodan Danko Bosanac   
Nedjelja, 30 Kolovoz 2009
visnjan.jpgZavršio je za ovu godinu jedan od možda najljepših projekata za mlade gdje se mogu naučit kako znanstveno razmišljat i otkriti ljepotu spoznaje. Ljetnu školu znanosti, a posebno astronomije, u Višnjanu, i na zvjezdarnici u Tićanu, pokrenuo je prije 21 godinu Korado Korlević. Od tada su odgojene mnoge generacije ne samo vrhunskih znanstvenika nego i onih drugih profesija kojima je upravo to iskustvo od velike koristi. Izvješće o rezultatima.
 
Svemirska alkemija
Slobodan Danko Bosanac   
Petak, 21 Kolovoz 2009
medium_e1.pngSvježi pogledi na evoluciju zvijezda i kemiju svemira, temeljen na laboratorijskim istraživanjima.
 
Međunarodna konferencija o meteorima
Slobodan Danko Bosanac   
Srijeda, 12 Kolovoz 2009
logo_imc_body.pngPozivamo sve meteoraše, kako amatere, tako i profesionalce, zaljubljenike u meteore, da se prijave na Međunarodnu meteorsku konferenciju (IMC) koja će se održati u Poreču, od 24. do 27. rujna.  Svojim dolaskom uveličat ćete ovaj velik događaj za hrvatsku meteorsku astronomiju. IMC je idealno mjesto za susret s meteorašima iz cijelog svijeta, za uspostavljanje kontakata, razmjenu iskustava, dogovaranje projekata itd. Zato iskoristite ovu priliku!
 
Kako disati na Mjesecu?
Slobodan Danko Bosanac   
Srijeda, 12 Kolovoz 2009
mjesec.jpgMjesec je prvo tijelo gdje ljudi trebaju isprobat svoju maštovitost za naseljavanje svemira. Nekoliko uvjeta su neophodna, jedan je kako na licu mjesta proizvesti vitalne komponente za opstanak: kisik (zapravo zrak) i vodu. Evo nekih ideja u tom smislu, kako prozvesti kisik .
 
2. Internacionalni Dark Sky Kamp na Lastovu (14.-19.9.2009)
Jaša Čalogović   
Utorak, 11 Kolovoz 2009
thumb_lastovo.jpgU organizaciji Dark-Sky Slovenija na otoku Lastovo će se od 14. do 19.9.2009 održati drugi Internacionalni Dark Sky Kamp. Lastovo je prema nekim mjerenjima najmračnije mjesto u Europi sa iznimkom La Palme koja se nalazi na 2400m nadmorske visine. U sklopu kampa će biti priređena raznolika predavanja međunarodnih stručnjaka. Više o dark sky kampu možete saznati na stranicama http://www.darkskyparks.org/ ili pogledati flyer u pdfu. Svi prisutni su također pozvani na 9. Europski Simpozij za Zaštitu Noćnog Neba koji će se održati od 17. – 19.9.2009 u Irskoj, Armagh (http://www.lightpollution2009.eu/). I na kraju jedna dobra vijest iz Slovenije – nakon uvođenja zakona o svjetlosnom onečišćenju u Sloveniji su vidljivi i prvi rezultati. Mnoge općine već sad bilježe uštedu električne energije od 60%. U opservatoriju Zaplana koji je udaljen samo 22km od Ljubljane izmjeren je pad svjetlosnog onečišćenja od 10% u odnosu na protekle godine.
 
Problem previše informacija
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 30 Srpanj 2009
information_overload.jpgModerna tehnologija omogućuje pribavljanje informacija sve večom brzinom što stvara problem kako iz njih odabrati bitne. Karakter istraživanja mora se u tom smislu promjenit, od  nekad intuicijom ispunit prazninu manjka informacija do sada intuicijom odabrati pravu informaciju. Vrijedno pogledati studiju objavljenu u časopisu NATURE.
 
Odlučeno - Mauna Kea mjesto za trideset metarski teleskop
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 30 Srpanj 2009
moore-announce2.jpg

Mauna Kea in Hawaii has beaten off competition from Cerro Armazones, in Chile’s Atacama desert, to host the Thirty  Meter Telescope . Henry Yang, chancellor of the University of California, Santa Barbara, and chair of the telescope’s board  of directors, announced the winning site on 21 July. The decision has been two years in the making, he said.

 

Mauna Kea, which already hosts many other telescopes, was picked over its Chilean rival for its superior observing climate. It is higher and drier, has less atmospheric turbulence, and its average temperature fluctuates less through the year and over a day, notes board member Richard Ellis of the California Institute of Technology in Pasadena.

 

Construction of the telescope, which will cost around US$1 billion, is scheduled to begin in 2011 and end in 2018.

NATURE
Vol 460|30 July 2009

 
Otvorena zvjezdarnica u Makarskoj
Slobodan Danko Bosanac   
Nedjelja, 26 Srpanj 2009
090725_makarska_obs_079s.jpgAstronomsko društvo Orion iz Makarske otvorilo je zvjezdarnicu 25. srpnja 2009. Glavni pokretači projekta, i njegovi izvršitelji, jesu Gloryan Grabner i Robert Zovko. Zvjezdarnica će biti astronomsko središte ovog dijela Dalmacije, u svrhu istraživanja i obrazovanja.
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 61 - 72 od 111

On-line_predavanja

E-skola astronomija

physics-today.jpg

physics-today.jpg

CAP Journal

Medunarodna astronomska godina 2009

 

Obavijesti

Newsletter

Ukoliko ostavite svoje ime i e-mail adresu, sve važne obavijesti o aktivnostima HADa dobivati ćete svaki puta direktno na Vaš e-mail.
(Napomena: Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koje druge svrhe osim za ovaj newsletter)


Astronomska slika dana

Blue Comet in the Hyades

Blue Comet in the Hyades Blue Comet in the Hyades