Skip to content
Predavanje o svemirskoj prašini
Mislav Balokovic   
Četvrtak, 07 Siječanj 2010
thumb_jurkic_svemirska_praina.jpgU srijedu 20.1.2010. na Zagrebačkoj zvjezdarnici u Opatičkoj 22 na Gornjem gradu održat će se znanstveno-popularno predavanje pod nazivom "Svemirska prašina -- kratak izlet u svijet infracrvene astronomije". O tome zašto je zanimljiva i kako se istražuje prašina od koje smo svi nastali pričat će bivši student fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a danas znanstveni novak na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, dipl. ing. Tomislav Jurkić.
Opširnije...
 
Međunarodni astronomski kamp za mlade - IAYC 2010
Jaša Čalogović   
Subota, 19 Prosinac 2009
thumb_iayc-2010.jpg46. po redu Međunarodni astronomski kamp za mlade (International Astronomical Youth Camp – IAYC) održati će se od 1. do 21. kolovoza 2010. godine u malom gradiću Klingenthal na istoku Njemačke. Svakog ljeta u ovom kampu sudjeluju srednjoskolci i studenti iz najrazličitijih krajeva svijeta. Tokom 3 tjedna kampa, sudionici će u jednoj od 7 ponuđenih radnih grupa, uz pomoć voditelja i prijatelja, raditi na projektu iz područja astronomije ili s njome povezanih znanosti. Iako je raspored vremena u kampu prilagođen astronomima i noćnom promatranju neba, kamp nudi i cijeli niz ne-astronomskih aktivnosti kao što su grupne igre, radionice, izleti, sportske aktivnosti i slično. Dolazak u kamp je izvrsna prilika da se kroz astronomiju upoznavanju ljudi iz svih krajeva svijeta - različitih kultura i navika - koji obično ostaju prijatelji dugo nakon završetka kampa.

Opširnije...
 
Predstavljanje knjige „Zvjezdane vatre dalekog svemira“
Jaša Čalogović   
Četvrtak, 17 Prosinac 2009
thumb_knjiga-zvjezdane-vatre.jpgU utorak, 22. Prosinca 2009. godine u Profil Megastore (Bogovićeva 7, Zagreb) sa početkom u 18 sati biti će predstavljena nova knjiga iz fizikalne astrognozije - „Zvjezdane vatre dalekog svemira“ od prof. dr. sc. Vladisa Vujnovića. O knjizi će govoriti prof. Vujnović i urednica Suzana Šijan. Flyer za ovu manifestaciju možete pogledati ovdje.
 
Žene u astronomiji
Damir Hržina   
Četvrtak, 10 Prosinac 2009
women_in_astronomy.jpgU petak 11. prosinca 2009. godine s početkom u 09:00 sati, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, održat će se stručni skup Nastavne sekcije HAD-a povodom Međunarodne godine astronomije, pod nazivom ŽENE U ASTRONOMIJI.

Program:

9:00 Svečano otvorenje
9:30 dr.sc. Snježana Paušek-Baždar: Žene u povijesti prirodoslovnih znanosti
10:15 doc. dr.sc. Rajka Jurdana-Šepić: Astronomkinje kroz povjest
11:00 Tatjana Kren, prof.: Hrvatske ljubiteljice astronomije krajem 19. st. i u prvoj polovici 20. st.
11:30 Suzana Šijan, prof.: Pregled astronomskih izdanja hrvetskih autora
11:50 prof.dr.sc. Marijena Krsnik-Rasol: Egzobiologija
12:30 Kratke prezentacije znanstvenica astronomkinja
14:30 - 17:30 Radionice
17:30 - 18:30 Svečano zatvaranje
 
AstroMundus Program
Jaša Čalogović   
Utorak, 08 Prosinac 2009
astro-mundus.jpgAstroMundus je novo osnovani internacionalni master studij astronomije i astrofizike koji je odabran od Europske Komisije kao „Erasmus Mundus Masters Course“. Ovaj studij je ponuđen od ukupno 5 sveučilišta koja se nalaze u 4 zemlje (Austrija, Italija, Njemačka i Srbija). Pozivaju se svi zainteresirani da pošalju svoje prijave (rok za stipendije do 31.12.2009) za ovaj program koji će započeti u Listopadu 2010. Nekoliko stipendija biti će financirane od strane Europske Komisije. Odabir studenata bazirati će se na njihovom uspjehu. Više informacija možete potražiti na službenoj stranici AstroMundus-a (www.astromundus.eu).
 
Gruber Foundation – The Cosmology Prize
Jaša Čalogović   
Utorak, 08 Prosinac 2009

gruber-foundation.jpgThe Peter and Patricia Gruber Foundation invites nominations on behalf of individuals whose scientific achievements would make them suitable candidates for the 2010 Gruber Cosmology Prize.  The prize, which is accompanied by $500,000 cash award, is designed both to recognize groundbreaking work in the field and to inspire additional efforts that effect fundamental shifts in knowledge and culture. Recipients are selected by a committee of distinguished experts.

Application forms for nominations must be completed and submitted online. Please go to http://www.gruberprizes.org/Nominations/Cosmology.php for complete details and access to forms.

The deadline for nominations is December 15, 2009


 
Natječaji za radnja mjesta na IRB-u
Jaša Čalogović   
Petak, 20 Studeni 2009
irb_logo_s.jpgInstitut Ruđer Bošković 18.11.2009 raspisao je natječaj za 9 znanstvenih radnih mjesta, 2 suradnička radna mjesta (znanstveni novaci) i 1 stručno radno mjesto. Detaljnije informacije o radnim mjestima su dostupne u pdf-u ovdje.
 
Dani svemira u Tehničkom muzeju
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 19 Studeni 2009
thumb_dani_svemira09.jpgU Tehničkom muzeju u Zagrebu održati će se serija predavanja od 25 do 27.11.2009 sa temom svemira. Cijelokupni program "Dana svemira" možete pogledati ovdje (pdf) ili u kalendaru. 
 
Meteori - golim okom
Slobodan Danko Bosanac   
Srijeda, 18 Studeni 2009
meteori7b.jpgPočetkom prosinca 2009 izlazi knjiga Meteori - golim okom autora Nikole Biliškova. Vjerujemo korisna knjiga za sve astronome, pogotovo one koji se specijaliziraju za opažanje i kartografiju meteora.
Opširnije...
 
Natječaj za 20 doktorskih stipendija u Nizozemskoj
Jaša Čalogović   
Petak, 13 Studeni 2009
nova.jpgU narednoj godini više od 20 doktorskih stipendija biti će osigurano u sklopu Netherlands Research School for Astronomy (NOVA). NOVA je federacija astronomskih instituta i sveučilišta u Amsterdamu, Groningenu, Leidenu, Nijmegenu i Utrechtu. Teme će uključivati formiranje i evoluciju galaksija, formiranje zvijezda i planetarnih sustava, exo-planeta, astrofiziku kompaktnih objekata, fiziku čestica u svemiru i laboratorijsku astrofiziku.


Opširnije...
 
Working Group on Laboratory Astrophysics
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 12 Studeni 2009
stream.jpgKoordinacija u astroznanosti nastoji se proširit globalno i u tom smislu osnovana je radna grupa u okviru American Astronomical Society s namjerom da se poboljšaju veze između korisnika podataka i onih koji podatke stvaraju. Svi zainteresirani su dobro došli pridružit se toj incijativi, a više o detaljima u dodatku.
Opširnije...
 
Zvjezdane vatre delakog svemira
Slobodan Danko Bosanac   
Subota, 07 Studeni 2009
image002.jpg Promocija i potpisivanje novog izdanja knjige u sklopu Interlibera, 32. međunarodnog sajma knjiga i učila.

Subota, 14. studenoga 2009. godine u 15 sati na glavnoj pozornici u paviljonu 6 Zagrebačkoga velesajma.

O knjizi će govoriti autor prof. dr. sc. Vladis Vujnović, urednica Suzana Šijan, prof., recenzent dr. sc. Drago Roša i lektorica Dunja Pavlović, prof.
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 49 - 60 od 111

On-line_predavanja

E-skola astronomija

physics-today.jpg

physics-today.jpg

CAP Journal

Medunarodna astronomska godina 2009

 

Obavijesti

Newsletter

Ukoliko ostavite svoje ime i e-mail adresu, sve važne obavijesti o aktivnostima HADa dobivati ćete svaki puta direktno na Vaš e-mail.
(Napomena: Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koje druge svrhe osim za ovaj newsletter)


Astronomska slika dana

Blue Comet in the Hyades

Blue Comet in the Hyades Blue Comet in the Hyades