Skip to content
Snimka predavanja Tamno doba svemira
Jaša Čalogović   
Utorak, 06 Travanj 2010

thumb_predavanje-tamno-doba-svemira.jpgNove web tehnologije danas omogućavaju vrlo jednostavno ono što je nekad bilo moguće uz samo dobar filmski tim i poseban software. Pa tako svi oni koji su propustili predavanje Prof. dr. sc. Slobodana Danka Bosanaca na IRBu (1.4.2010) pod nazivom „Tamno doba svemira“, mogu ga pogledati ovdje u cijelosti. Powerpoint prezentacija prati video predavača. Nadamo se da će i ubuduće predavanja biti na ovaj način snimljena te objavljena na webu. Predavanje možete pogledati na linku:

http://www.irb.hr/users/bosanac/tamno/tamno.html

 
Predavanje – Tamno doba svemira
Jaša Čalogović   
Srijeda, 24 Ožujak 2010

thumb_bigbang.jpgPredavanje pod naslovom „Tamno doba svemira“ koje organizira Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo održati će se u četvrtak, 1.4.2010 u 16h na Institutu Ruđer Bošković (Bijenička 54, Zagreb) u dvorani III krila. Predavač je prof. dr. sc. Slobodan Danko Bosanac (IRB), a sažetak predavanja možete pogledati u nastavku pod opširnije.

Opširnije...
 
Predavanje – Naše nebo u proljeće
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 22 Ožujak 2010
thumb_milkyway.jpgU srijedu, 24. ožujka  2010. u 18 sati u planetariju Tehničkog muzeja (Savska cesta 18, Zagreb), održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu: „Naše nebo u proljeće". Predavač je Ante Radonić, a više o predavanju možete saznati pod opširnije.
Opširnije...
 
Predavanje - Astronomija i svjetlosno onečišćenje
Mislav Balokovic   
Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010
Svjetlosno oneciscenje u HrvatskojU sklopu redovnih predavanja srijedom na Zagrebačkoj zvjezdarnici (Opatička 22), 17.3.2010. bit će održano predavanje pod naslovom "Astronomija i svjetlosno onečišćenje". Tema predavanja je svjetlosno onečišćenje kao najveći neprijatelj astronomskim opažanjima i mjerenjima, te kao uzrok porazne činjenice da 3/4 stanovništva više ne može golim okom vidjeti Mliječni put. Međjutim, osim za astronomiju, svjetlosno je onečišcenje još veći problem za okoliš, kako biljni i životinjski svijet tako i za ljudsko zdravlje, pa i aspekte naše svakodnevnice kao što su sigurnost, kultura, ekonomija... Predavanje će održati Boris Štromar, predsjednik Astronomskog društva Beskraj i urednik bloga Hrvatske udruge za zaštitu noćnog neba. Predavanje počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.
 
Predavanje - Svemirski letovi
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010
thumb_svemirski-letovi.jpgU četvrtak, 18. ožujka  2010. u 18 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja (Savska cesta 18, Zagreb), održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu: „Svemirski letovi – danas I sutra ". Predavač je Ante Radonić, a više o predavanju možete saznati pod opširnije.
Opširnije...
 
Predavanje – Saturn na našem nebu
Jaša Čalogović   
Nedjelja, 07 Ožujak 2010
thumb_saturn.jpg U četvrtak, 11. ožujka  2010. u 18 sati u planetariju Tehničkog muzeja, (Savska cesta 18, Zagreb) održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu: „Opozicija planeta Saturna". Predavač je Ante Radonić, a više o predavanju možete saznati pod opširnije.
Opširnije...
 
Ponovno pokrenuta stranica E-škole astronomije
Jaša Čalogović   
Utorak, 02 Ožujak 2010

eskola-banner.jpgNa radost svih učenika, studenata i ljubitelja astronomije stranica E-škola astronomija nakon poduže pauze ponovno je pokrenuta. E-škola za područje astronomije je edukacijski projekt kojeg provodi Zvjezdarnica Zagreb. Projekt je temeljen na aktivnoj komunikaciji putem internetskih resursa učenika i njihovih nastavnika sa znanstvenicima sa sveučilišta i instituta.
Na stranici i svi ostali ljubitelji astronomije mogu pronaći bogat izbor zanimljivih sadržaja iz astronomije. Također, projekt omogućuje i individualni rad učenika u području astronomije, te općenito usmjerava i potiče na daljnje sveučilišno obrazovanje i znanstveni rad.

>> eskola.zvjezdarnica.hr

 
Predavanje – Eruptivni proces u Sunčevoj atmosferi
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 15 Veljača 2010
thumb_eruptivni_procesi.jpgTreće predavanje pod naslovom „Eruptivni proces u Sunčevoj atmosferi“ koje organizira Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo održati će se u četvrtak, 25.02.2010 u 16h na Institutu Ruđer Bošković u dvorani III krila. Predavač je prof. dr. sc. Bojan Vršnak (Opservatorij Hvar, Geodetski Fakultet), a sažetak predavanja u pdf-u možete pogledati ovdje.
 
Osnovno novo astronomsko društvo Vega u Čakovcu
Jaša Čalogović   
Četvrtak, 11 Veljača 2010
thumb_vega.jpgNakon dugog niza godina neaktivnosti Međimurje je konačno ponovo dobilo astronomsko društvo. U subotu, 6. Veljače 2010. u Čakovcu, osnovano je astronomsko društvo VEGA. Ono je rezultat rada nekoliko pojedinaca koji se već duže vrijeme bave amaterski astronomijom.
Opširnije...
 
Dani Nikole Tesle u Tehničkom Muzeju
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 01 Veljača 2010
thumb_tesla-2010.jpgOd utorka, 2. veljače pa do subote, 6. veljače 2010. u Tehničkom muzeju će se održati DANI NIKOLE TESLE. Program koji je pripremljen biti će zanimljiv i poučan. Uz četiri predavanja posebna atrakcija biti će kazališna predstava kazališta Tvornica lutaka sa predstavom RADIO TESLA u režiji Maria Kovača na tekst Filipa Šovagovića i uz glumačku družinu: Sven Jakir, Robert Ugrina i Petra Radin. Predstava će biti izvedena u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u petak, 5. veljače 2010., u 20 sati te subotu, 6. veljače 2010., u 11 sati. Sva predavanja započinju u 18 sati. Cijena ulaznice za predavanja i kazališnu predstavu su 15 kuna. Pod opširnije možete pogledati detaljan program predavanja sa sažecima te plakat ukupnih događanja.
Opširnije...
 
Mars najbliže Zemlji
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 25 Siječanj 2010

thumb_mars.gifU četvrtak, 28. siječnja 2010. u 18 sati u planetariju Tehničkog muzeja (Zagreb, Savska cesta 18) održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu "Opozicija crvenog planeta". U srijedu 27. siječnja Mars će biti najbliže Zemlji (99 milijuna kilometara). U petak, 29. siječnja planet Mars biti će u opoziciji sa Suncem tj. na suprotnoj strani od Sunca. Na našem noćnom nebu, kada je vedro, Mars se sada vidi cijele noći, od večeri do svitanja. Posjetitelji će se u planetariju upoznati sa položajem crvenog planeta na našem nebu u različito doba noći. Posebno će biti riječi o sondama koje trenutno kruže oko Marsa i automatiziranim roverima koji već šestu godinu rade na površini tog planeta.


 
Predavanje - Opažačka radio astronomija: sadašnjost i budućnost
Jaša Čalogović   
Petak, 22 Siječanj 2010
thumb_radio_astronomija.gifDrugo predavanje pod naslovom „Opažačka radio astronomija: sadašnjost i budućnost“ koje organizira Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo održati će se u četvrtak, 28.01.2010 u 16h na Institutu Ruđer Bošković u dvorani III krila. Predavač je Dr. sc. Vernesa Smolčić (California Institute of Technology, Pasadena, SAD), a sažetak predavanja možete pogledati pod opširnije.
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 37 - 48 od 111

On-line_predavanja

E-skola astronomija

physics-today.jpg

physics-today.jpg

CAP Journal

Medunarodna astronomska godina 2009

 

Obavijesti

Newsletter

Ukoliko ostavite svoje ime i e-mail adresu, sve važne obavijesti o aktivnostima HADa dobivati ćete svaki puta direktno na Vaš e-mail.
(Napomena: Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koje druge svrhe osim za ovaj newsletter)


Astronomska slika dana

Big Dipper over Pyramid Mountain

When did you first learn to identify this group of stars? When did you first learn to identify this...