Skip to content
Snimka predavanja Tamno doba svemira
Jaša Čalogović   
Utorak, 06 Travanj 2010

thumb_predavanje-tamno-doba-svemira.jpgNove web tehnologije danas omogućavaju vrlo jednostavno ono što je nekad bilo moguće uz samo dobar filmski tim i poseban software. Pa tako svi oni koji su propustili predavanje Prof. dr. sc. Slobodana Danka Bosanaca na IRBu (1.4.2010) pod nazivom „Tamno doba svemira“, mogu ga pogledati ovdje u cijelosti. Powerpoint prezentacija prati video predavača. Nadamo se da će i ubuduće predavanja biti na ovaj način snimljena te objavljena na webu. Predavanje možete pogledati na linku:

http://www.irb.hr/users/bosanac/tamno/tamno.html

 
Predavanje – Tamno doba svemira
Jaša Čalogović   
Srijeda, 24 Ožujak 2010

thumb_bigbang.jpgPredavanje pod naslovom „Tamno doba svemira“ koje organizira Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo održati će se u četvrtak, 1.4.2010 u 16h na Institutu Ruđer Bošković (Bijenička 54, Zagreb) u dvorani III krila. Predavač je prof. dr. sc. Slobodan Danko Bosanac (IRB), a sažetak predavanja možete pogledati u nastavku pod opširnije.

Opširnije...
 
Predavanje – Naše nebo u proljeće
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 22 Ožujak 2010
thumb_milkyway.jpgU srijedu, 24. ožujka  2010. u 18 sati u planetariju Tehničkog muzeja (Savska cesta 18, Zagreb), održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu: „Naše nebo u proljeće". Predavač je Ante Radonić, a više o predavanju možete saznati pod opširnije.
Opširnije...
 
Predavanje - Astronomija i svjetlosno onečišćenje
Mislav Balokovic   
Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010
Svjetlosno oneciscenje u HrvatskojU sklopu redovnih predavanja srijedom na Zagrebačkoj zvjezdarnici (Opatička 22), 17.3.2010. bit će održano predavanje pod naslovom "Astronomija i svjetlosno onečišćenje". Tema predavanja je svjetlosno onečišćenje kao najveći neprijatelj astronomskim opažanjima i mjerenjima, te kao uzrok porazne činjenice da 3/4 stanovništva više ne može golim okom vidjeti Mliječni put. Međjutim, osim za astronomiju, svjetlosno je onečišcenje još veći problem za okoliš, kako biljni i životinjski svijet tako i za ljudsko zdravlje, pa i aspekte naše svakodnevnice kao što su sigurnost, kultura, ekonomija... Predavanje će održati Boris Štromar, predsjednik Astronomskog društva Beskraj i urednik bloga Hrvatske udruge za zaštitu noćnog neba. Predavanje počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.
 
Predavanje - Svemirski letovi
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010
thumb_svemirski-letovi.jpgU četvrtak, 18. ožujka  2010. u 18 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja (Savska cesta 18, Zagreb), održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu: „Svemirski letovi – danas I sutra ". Predavač je Ante Radonić, a više o predavanju možete saznati pod opširnije.
Opširnije...
 
Predavanje – Saturn na našem nebu
Jaša Čalogović   
Nedjelja, 07 Ožujak 2010
thumb_saturn.jpg U četvrtak, 11. ožujka  2010. u 18 sati u planetariju Tehničkog muzeja, (Savska cesta 18, Zagreb) održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu: „Opozicija planeta Saturna". Predavač je Ante Radonić, a više o predavanju možete saznati pod opširnije.
Opširnije...
 
Ponovno pokrenuta stranica E-škole astronomije
Jaša Čalogović   
Utorak, 02 Ožujak 2010

eskola-banner.jpgNa radost svih učenika, studenata i ljubitelja astronomije stranica E-škola astronomija nakon poduže pauze ponovno je pokrenuta. E-škola za područje astronomije je edukacijski projekt kojeg provodi Zvjezdarnica Zagreb. Projekt je temeljen na aktivnoj komunikaciji putem internetskih resursa učenika i njihovih nastavnika sa znanstvenicima sa sveučilišta i instituta.
Na stranici i svi ostali ljubitelji astronomije mogu pronaći bogat izbor zanimljivih sadržaja iz astronomije. Također, projekt omogućuje i individualni rad učenika u području astronomije, te općenito usmjerava i potiče na daljnje sveučilišno obrazovanje i znanstveni rad.

>> eskola.zvjezdarnica.hr

 
Predavanje – Eruptivni proces u Sunčevoj atmosferi
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 15 Veljača 2010
thumb_eruptivni_procesi.jpgTreće predavanje pod naslovom „Eruptivni proces u Sunčevoj atmosferi“ koje organizira Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo održati će se u četvrtak, 25.02.2010 u 16h na Institutu Ruđer Bošković u dvorani III krila. Predavač je prof. dr. sc. Bojan Vršnak (Opservatorij Hvar, Geodetski Fakultet), a sažetak predavanja u pdf-u možete pogledati ovdje.
 
Osnovno novo astronomsko društvo Vega u Čakovcu
Jaša Čalogović   
Četvrtak, 11 Veljača 2010
thumb_vega.jpgNakon dugog niza godina neaktivnosti Međimurje je konačno ponovo dobilo astronomsko društvo. U subotu, 6. Veljače 2010. u Čakovcu, osnovano je astronomsko društvo VEGA. Ono je rezultat rada nekoliko pojedinaca koji se već duže vrijeme bave amaterski astronomijom.
Opširnije...
 
Dani Nikole Tesle u Tehničkom Muzeju
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 01 Veljača 2010
thumb_tesla-2010.jpgOd utorka, 2. veljače pa do subote, 6. veljače 2010. u Tehničkom muzeju će se održati DANI NIKOLE TESLE. Program koji je pripremljen biti će zanimljiv i poučan. Uz četiri predavanja posebna atrakcija biti će kazališna predstava kazališta Tvornica lutaka sa predstavom RADIO TESLA u režiji Maria Kovača na tekst Filipa Šovagovića i uz glumačku družinu: Sven Jakir, Robert Ugrina i Petra Radin. Predstava će biti izvedena u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u petak, 5. veljače 2010., u 20 sati te subotu, 6. veljače 2010., u 11 sati. Sva predavanja započinju u 18 sati. Cijena ulaznice za predavanja i kazališnu predstavu su 15 kuna. Pod opširnije možete pogledati detaljan program predavanja sa sažecima te plakat ukupnih događanja.
Opširnije...
 
Mars najbliže Zemlji
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 25 Siječanj 2010

thumb_mars.gifU četvrtak, 28. siječnja 2010. u 18 sati u planetariju Tehničkog muzeja (Zagreb, Savska cesta 18) održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu "Opozicija crvenog planeta". U srijedu 27. siječnja Mars će biti najbliže Zemlji (99 milijuna kilometara). U petak, 29. siječnja planet Mars biti će u opoziciji sa Suncem tj. na suprotnoj strani od Sunca. Na našem noćnom nebu, kada je vedro, Mars se sada vidi cijele noći, od večeri do svitanja. Posjetitelji će se u planetariju upoznati sa položajem crvenog planeta na našem nebu u različito doba noći. Posebno će biti riječi o sondama koje trenutno kruže oko Marsa i automatiziranim roverima koji već šestu godinu rade na površini tog planeta.


 
Predavanje - Opažačka radio astronomija: sadašnjost i budućnost
Jaša Čalogović   
Petak, 22 Siječanj 2010
thumb_radio_astronomija.gifDrugo predavanje pod naslovom „Opažačka radio astronomija: sadašnjost i budućnost“ koje organizira Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo održati će se u četvrtak, 28.01.2010 u 16h na Institutu Ruđer Bošković u dvorani III krila. Predavač je Dr. sc. Vernesa Smolčić (California Institute of Technology, Pasadena, SAD), a sažetak predavanja možete pogledati pod opširnije.
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 37 - 48 od 111

On-line_predavanja

E-skola astronomija

physics-today.jpg

physics-today.jpg

CAP Journal

Medunarodna astronomska godina 2009

 

Obavijesti

Newsletter

Ukoliko ostavite svoje ime i e-mail adresu, sve važne obavijesti o aktivnostima HADa dobivati ćete svaki puta direktno na Vaš e-mail.
(Napomena: Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koje druge svrhe osim za ovaj newsletter)


Astronomska slika dana

Blue Comet in the Hyades

Blue Comet in the Hyades Blue Comet in the Hyades