Skip to content
Dani Svemira u Tehničkom muzeju
Jaša Čalogović   
Nedjelja, 07 Studeni 2010
thumb_dani_svemira10.jpgU zagrebačkom Tehničkom muzeju (Savska cesta 18) će se od 17. do 19. Studenoga 2010 održati „Dani Svemira“. U sklopu ove manifestacije planirano je ukupno 9 popularno-znanstvenih predavanja za građanstvo na temu svemira. Ulaz je slobodan, a program možete pogledati pod opširnije.
Opširnije...
 
Predavanje - Putovanje do kometa
Jaša Čalogović   
Srijeda, 03 Studeni 2010

thumb_deep_impact_comet.jpgU  četvrtak, 4. studenog 2010. u 18 sati u kino-dvorani Tehničkog muzeja (Zagreb, Savska cesta 18) održati će se znanstveno popularno predavanje za građanstvo na temu "Putovanje do kometa". Predavač je Ante Radonić, a kratki sažetak je u nastavku.

Opširnije...
 
Predavanje - Treba li svemir kreatora?
Jaša Čalogović   
Srijeda, 20 Listopad 2010
thumb_god_universe.jpgU srijedu, 27. listopada 2010. u 18 sati, u kino-dvorani Tehničkog muzeja, održati će se znanstveno popularna tribina za građanstvo na temu "Treba li svemir kreatora?". Predavač je Prof. dr. Mladen Martinis.
Opširnije...
 
Noć pod zvijezdama na „Ruđeru“, 15.10.2010
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 11 Listopad 2010

thumb_npz-rudjer2.jpgInstitut Ruđer Bošković (IRB) poziva Vas na Noć pod zvijezdama na „Ruđeru“ koja će se održati u petak, 15. listopada 2010. godine s početkom u 18 sati na IRB-u, Bijenička cesta 54, Zagreb.
Od 18 do 20 sati na rasporedu su predavanja. Dr. sc. Slobodan Danko Bosanac održati će predavanje „Život i civilizacija u svemiru?“, a nakon njega Prof. dr. sc. Dejan Vinković održati će predavanje „Kako je nastala i kako će nestati Zemlja?“. Na predavanjima će biti riječi o pitanjima koja zaokupljaju maštu svih ljudi - kako je sve počelo, kako se svemir razvijao, jesmo li sami u svemiru, što smo i gdje smo mi?
Od 19 do 20 sati možete posjetiti izložbu teleskopa i prisustvovati dječjim radionicama, a od 20:30h do ponoći predviđeno je promatranje neba teleskopima budući da su, sudeći po trenutačnoj prognozi, vremenske prilike povoljne.

Opširnije...
 
Predavanje - Prva jesenska noć
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 20 Rujan 2010

thumb_jupiter.jpgU četvrtak, 23. rujna 2010. u 18 sati u planetariju Tehničkog muzeja (Savska cesta 18, Zagreb) održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu "Prva jesenska noć". Predavač je Ante Radonić, voditelj planetarija.

Opširnije...
 
Noć pod zvijezdama na „Ruđeru“, 18.9.2010
Jaša Čalogović   
Utorak, 14 Rujan 2010
thumb_npz-rudjer180910.jpgInstitut Ruđer Bošković (IRB) poziva Vas na Noć pod zvijezdama na „Ruđeru“ koja će se održati u subotu, 18. rujna 2010. godine s početkom u 18 sati na IRB-u, Bijenička cesta 54, Zagreb. Promatranje noćnog neba organizira se u sklopu aktivnosti povodom obilježavanja 60. obljetnice IRB-a.
Opširnije...
 
2. Festival Sunca i svjetlosti u crkvi Sv. Križa u Ninu
Jaša Čalogović   
Subota, 19 Lipanj 2010
thumb_nin_svkriz.jpgTuristička zajednica grada Nina drugu godinu za redom realizira manifestaciju Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa u Ninu, pod pokroviteljstvom Grada Nina koji će se održati u ponedjeljak, 21.6.2010. Manifestacija se temelji na valorizaciji astronomskog i arhitektonskog značaja crkve sv. Križa. Značaj festivala u čijem su središtu crkva sv. Križa i Sunce očituje se u novom promišljanju i novom marketinškom komuniciranju već poznatog spomenika kulture kroz dosada nepoznati fenomen koji se nalazi tu među nama, dosada malo poznat, znanstveno i stručno zanimljiv, a turistički atraktivan na nacionalnom i međunarodnom planu. Cjelodnevni program (detaljnije pod opširnije) će obuhvaćati promatranje sunčevih sjena na crkvi Sv. Križa, dječju likovnu radionicu, prikazivanje filma „Broj iz svjetlosti“ te predavanja na temu „Svjetlost, Sunce i crkva sv. Križa“.
Opširnije...
 
Snimke predavanja o svjetlosnom onečišćenju
Jaša Čalogović   
Četvrtak, 17 Lipanj 2010

thumb_ranko_predavanje.jpgKao jedan od važnih doprinosa u borbi protiv prekomjerne umjetne rasvjete, a samim time i smanjivanja svjetlosnog onečišćenja u Hrvatskoj, na Institutu Ruđer Bošković su 14.6.2010 snimljena čak tri predavanja o svjetlosnom onečišćenju. Cilj predavanja je svim zainteresiranima u detalje ilustrirati problem svjetlosnog onečišćenja i predstaviti najvažnije posljedice po floru, faunu i čovjeka, ekonomske gubitke te nestanak prirodnog noćnog neba. U predavanjima su prikazana također neka od rješenja kako se umjetna rasvjeta može unaprijediti i time smanjiti neželjene posljedice.
Sva predavanja su snimljena interaktivno tako da uz video predavača možete pratiti prezentaciju u Power Pointu.

Svjetlosno onečišćenje i astronomija“ - predavač: Jaša Čalogović, dipl. ing.
Sadržaj: Primjeri utjecaja svjetlosnog onečišćenja na astronomiju, porast svjetlosnog onečišćenja, trenutačno stanje u Hrvatskoj, na koji način se može smanjiti svjetlosno onečišćenje.

Ekološki aspekti svjetlosnog onečišćenja“ – predavač: Petra Korlević
Sadržaj: Posljedice utjecaja prekomjerne umjetne rasvjete na floru i faunu (kukce, ptice, vodozemce, ribe, sisavce), štetan utjecaj na čovjeka, neki od primjera istraživanja i zaštite životinja.

Svjetlo i smetnje“ – predavač: Mr. sc. Ranko Skansi, dipl. ing.
Sadržaj: Percepcija oka i svjetla,primjeri dobre (ekološke) i loše rasvjete, posljedice za živi svijet, zaštita od svjetlosnog onečišćenja

Da bi pogledali određeno predavanje potrebno je kliknuti na naslov (link).


 
Predavanje - Mliječni put kroz oči SDSS pregleda neba
Jaša Čalogović   
Utorak, 08 Lipanj 2010
thumb_sdss-telescope.jpgU organizaciji Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog Astronomskog Društva u četvrtak, 17.6.2010 u 17h na Institutu Ruđer Bošković (Bijenička 54, Zagreb) u dvorani III krila održati će se predavanje pod naslovom: „Mliječni put kroz oči SDSS pregleda neba: Baščanska ploča formacije galaksija“. Predavač je Dr. sc. Mario Jurić (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Cambridge, USA), a sažetak predavanja možete pogledati u nastavku pod opširnije.
Opširnije...
 
Noć pod zvijezdama na “Ruđeru”, 14.5.2010
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 03 Svibanj 2010
thumb_noc-rudjer-140510.jpgHrvatsko astronomsko društvo i Institut Ruđer Bošković organiziraju Noć pod zvijezdama na "Ruđeru" koja ce se održati 14.5.2010 od 18-24h povodom 60. obljetnice IRB-a. U sklopu ove manifestacije održati će se izložba teleskopa, radionica za djecu, predavanje o astročestičnoj fizici, promatranje kada se smrači te tribina na temu svjetlosnog onečišćenja. Svi zainteresirani su pozvani! Program i poster su pod opširnije.
Opširnije...
 
Simpozij i kamp za tamno nebo na Lastovu, 6.-10.9.2010.
Jaša Čalogović   
Petak, 23 Travanj 2010
thumb_lastovo-2010.jpgU organizaciji Dark Sky Slovenia na otoku Lastovu će se od 6. do 10.9.2010. održati „3. međunarodni simpozij za parkove sa tamnim nebom“ te „3. Kamp za tamno nebo“. Otok Lastovo je proglašen kao jedno od najtamnijih mjesta u Europi, a svi koji posjete ovaj park prirode moći će uživati u čarima zvijezda, planeta i mliječnog puta kakvi su bili prije eksplozije umjetnog svjetla nad Europom. Neke od tema simpozija će obuhvaćati probleme svjetlosnog onečišćenja za astronome, floru, faunu te čovjeka, kako smanjiti svjetlosno onečišćenje u urbanim područjima, mogućnosti turizma pod tamnim nebom itd. 10. Međunarodni simpozij za zaštitu noćnog neba će se održati nekoliko dana prije u mađarskom Kaposvaru - od 3. do 4.9.2010. Letak za Lastovo možete pogledati ovdje, a poziv za članke (call for papers) u sklopu simpozija ovdje.
 
Javno promatranje teleskopima za građanstvo, 23.4.2010
Jaša Čalogović   
Utorak, 20 Travanj 2010

thumb_light-pollution-zagreb.jpgAstronomsko društvo Beskraj iz Zagreba održati će u petak, 23.4.2010 s početkom u 20h javno promatranje teleskopima za građanstvo sa livade Cmrok u Zagrebu. Povod je povoljni položaj planeta Mars i Saturn, a građani ce moći uživati i u pogledu na Mjesec. Također, javnosti će se predstaviti inicijativa koju je pokrenula skupina stručnjaka okupljenih od strane Prof. dr. Danka Bosanca, predsjednika Hrvatskog astronomskog društva, za donošenje uredbe kojom bi se u Hrvatskoj koristila isključivo ekološka rasvjeta.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 25 - 36 od 111

On-line_predavanja

E-skola astronomija

physics-today.jpg

physics-today.jpg

CAP Journal

Medunarodna astronomska godina 2009

 

Obavijesti

Newsletter

Ukoliko ostavite svoje ime i e-mail adresu, sve važne obavijesti o aktivnostima HADa dobivati ćete svaki puta direktno na Vaš e-mail.
(Napomena: Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koje druge svrhe osim za ovaj newsletter)


Astronomska slika dana

Blue Comet in the Hyades

Blue Comet in the Hyades Blue Comet in the Hyades