Skip to content
Naslovnica arrow O nama
O nama PDF Ispis E-mail
Osnivanje nacionalnih strukovnih udruga u Hrvatskoj započelo je nakon osamostaljenja naše države, premda je i do tada postojao veliki broj udruga i saveza koji su okupljali hrvatske znanstvenike, nastavnike i promicatelje znanosti. Spomenimo Hrvatsko prirodoslovno društvo osnovano 1885. godine (tada se zvalo Hrvatsko naravoslovno društvu) koje je davne 1903. godine utemeljilo Zvjezdarnicu Zagreb, jednu od najstarijih europskih ustanova za popularizaciju astronomije. U razdoblju između dva svjetska rata, kada je započela era svemirskih letova, organizira se veći broj amaterskih udruga. Školska astronomija tada se afirmira kao izvannastavna aktivnost (programi natjecanja, ljetne škole), a profesionalna se astronomija institucionalizira početkom 1970-ih osnivanjem Opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Postojanje kadrova profesionalno uključenih u astronomska istraživanja i sveučilišnu nastavu, te većeg broja školskih nastavnika i profesora koji su aktivno sudjelovali u edukaciji i popularizaciji astronomije zajedno s entuzijastima okupljenih u astronomskih udruga,  stvoreni su nužni uvjeti za osnivanje strukovne udruge astronoma.

Osnivačka skupština Hrvatskoga astronomskog društva (HAD) kojoj je bilo nazočno 21 osnivača održana je 1. travnja 1992. godine na Geodetskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i sjedište Društva. Za prvog predsjednika Društva izabran je akademik Žarko Dadić. Nakon isteka četverogodišnjeg mandata prvog predsjednika, predsjednici HAD-a bili su: akademik Petar Krešimir Čolić (1996-2000), prof. dr. sc. Vladimir Ruždjak (2000-2004), prof. dr. sc. Mladen Martinis (2004-2008), prof. dr. sc. Slobodan Danko Bosanac (2008-2012), dr. sc. Roman Brajša (2012-2016) te sadašnji predsjednik dr. sc. Dragan Roša.

Hrvatsko astronomsko društvo je strukovna udruga čiji su ciljevi i zadaci: razvijanje znanstvene, obrazovne i kulturne djelatnosti u području astronomije, astrofizike i srodnih područja znanosti u smislu podsticanja osnovnih znanstvenih istraživanja; razvijanja međunarodne suradnje; pokretanja i provođenja akcija za unapređenje nastave u osnovnim, srednjim , višim i visokim školama u Republici Hrvatskoj; populariziranje rezultata i primjene znanosti.

U rujnu 1992.g. konstituira se Nastavna sekcija, a u listopadu 1992. g. Znanstvena sekcija HAD-a. Koncem 1992. g. HAD ima već 54 člana.

Razdoblje od 1992. do 1995. godine obilježeno je preuzimanjem i ostvarivanjem zadaća zbog kojih je Društvo i osnovano: Hrvatska postaje članicom Europskog astronomskog društva (European Astronomical Society, EAS) u 1993. g. a članica Međunarodnog astronomskog saveza (International Astronomical Union, IAU) u 1994. godini. Iste se godine ustalilo i financiranje od strane resornog ministarstva.

Pod okriljem HAD-a se od 1995. g. održavaju Državni susreti i natjecanja iz astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola (bivši Pokret “Nauka mladima” u okviru “Narodne tehnike”), Seminari za nastavnike, te Ljetne astronomske škole u Prvić Luci, te u Brodarici kraj Šibenika počevši od 2005.

U organizaciji ili pod pokroviteljstvom HAD-a održavaju se i znanstveni skupovi kao što su “1. Hrvatski astronomski Kongres“ 6. XII 1993. u Zagrebu  te niz Hvarskih astrofizičkih kolokvija (“Hvar Astrophysical Colloquia” 1997., 2000., 2002. i 2004. godine). Također, HAD sudjeluje u obilježavanju Dana Zagrebačke zvjezdarnice, koji se tradicionalno održava 5. prosinca.