Skip to content
Naslovnica
Obavijesti
Noć pod zvijezdama na Ruđeru PDF Ispis E-mail
Damir Hržina   
Petak, 19 Travanj 2013
Završnica događanja ODI 2013 bit će u subotu, 20.4. od 21 sat kada će posjetitelji moći uživati u noćnom nebu nad 'Ruđerom' i promatranju zvijezda teleskopima.
Promatranju zvijezda, koje IRB organizira u suradnji s Hrvatskim astronomskim društvom, Zvjezdarnicom Zagreb, Astronomsko-astronautičkim društvom Zagreb, Remetinečkim astronomskim društvom i Astronomskim društvom Beskraj, prethodit će predavanja dr. Tihomira Surića (Svemirski opservatorij Zemlja) i dr. Dijane Dominis Prester (Potraga za dalekim planetima) koja će se održati u dvorani III. krila IRB-a s početkom u 18 sati.
Zadnja Promjena ( Petak, 19 Travanj 2013 )
 
Noć pod zvijezdama na Ruđeru PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Ponedjeljak, 19 Rujan 2011
npz-rudjer2.jpgVeć tradicionalna manifestacija "Noć pod zvijezdama na Ruđeru" u organizaciji HAD-a i IRB-a biti će opet 5.10.2011. na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička c. 54. Ulaz je slobodan. Kao i uvijek, biti će dva predavanja nakon čega će se teleskopima gledati nebeski objekti, uz stručna objašnjenja članova udruga Zvjezdarnica Zagreb, AADZ, AD Remetinec i AD Beskraj.

Program

17h-18h Supernove i konačna sudbina svemira, predavač Prof. Krešimir Pavlovski, PMF Zagreb
18h-19h Mali objekti sunčevog sustava, predavač Korado Korlević, Ravnatelj Zvjezdarnice Višnjan
19.30h-23h promatranje neba teleskopima.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 19 Rujan 2011 )
 
Noć pod zvijezdama na Ruđeru PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Petak, 29 Travanj 2011
npz-rudjer2.jpgInstitut Ruđer Bošković (IRB) poziva Vas na Noć pod zvijezdama na „Ruđeru“ koja će se održati u petak, 9. svibnja 2011. godine s početkom u 17 sati na IRB-u, Bijenička cesta 54, Zagreb. Počinje se u 17h promatranjem Sunca posebnim, H-alfa, filterom.
Od 18 do 19. sati na rasporedu je predavanje "Opasno lice Sunca" a drži ga Dr. sc. Dragan Roša. Nakon predavanja prikazati će se film SCI-CSI, istraživanje ubojstva kako ga provode teorijski fizičari.
Od 20 sati do ponoći predviđeno je promatranje neba teleskopima budući da su, sudeći po trenutačnoj prognozi, vremenske prilike povoljne.
 
Predavanje - Astronomija i svjetlosno onečišćenje PDF Ispis E-mail
Mislav Balokovic   
Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010
Svjetlosno oneciscenje u HrvatskojU sklopu redovnih predavanja srijedom na Zagrebačkoj zvjezdarnici (Opatička 22), 17.3.2010. bit će održano predavanje pod naslovom "Astronomija i svjetlosno onečišćenje". Tema predavanja je svjetlosno onečišćenje kao najveći neprijatelj astronomskim opažanjima i mjerenjima, te kao uzrok porazne činjenice da 3/4 stanovništva više ne može golim okom vidjeti Mliječni put. Međjutim, osim za astronomiju, svjetlosno je onečišcenje još veći problem za okoliš, kako biljni i životinjski svijet tako i za ljudsko zdravlje, pa i aspekte naše svakodnevnice kao što su sigurnost, kultura, ekonomija... Predavanje će održati Boris Štromar, predsjednik Astronomskog društva Beskraj i urednik bloga Hrvatske udruge za zaštitu noćnog neba. Predavanje počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.
Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010 )
 
Dani Nikole Tesle u Tehničkom Muzeju PDF Ispis E-mail
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 01 Veljača 2010
thumb_tesla-2010.jpgOd utorka, 2. veljače pa do subote, 6. veljače 2010. u Tehničkom muzeju će se održati DANI NIKOLE TESLE. Program koji je pripremljen biti će zanimljiv i poučan. Uz četiri predavanja posebna atrakcija biti će kazališna predstava kazališta Tvornica lutaka sa predstavom RADIO TESLA u režiji Maria Kovača na tekst Filipa Šovagovića i uz glumačku družinu: Sven Jakir, Robert Ugrina i Petra Radin. Predstava će biti izvedena u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u petak, 5. veljače 2010., u 20 sati te subotu, 6. veljače 2010., u 11 sati. Sva predavanja započinju u 18 sati. Cijena ulaznice za predavanja i kazališnu predstavu su 15 kuna. Pod opširnije možete pogledati detaljan program predavanja sa sažecima te plakat ukupnih događanja.
Opširnije...
 
Mars najbliže Zemlji PDF Ispis E-mail
Jaša Čalogović   
Ponedjeljak, 25 Siječanj 2010

thumb_mars.gifU četvrtak, 28. siječnja 2010. u 18 sati u planetariju Tehničkog muzeja (Zagreb, Savska cesta 18) održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu "Opozicija crvenog planeta". U srijedu 27. siječnja Mars će biti najbliže Zemlji (99 milijuna kilometara). U petak, 29. siječnja planet Mars biti će u opoziciji sa Suncem tj. na suprotnoj strani od Sunca. Na našem noćnom nebu, kada je vedro, Mars se sada vidi cijele noći, od večeri do svitanja. Posjetitelji će se u planetariju upoznati sa položajem crvenog planeta na našem nebu u različito doba noći. Posebno će biti riječi o sondama koje trenutno kruže oko Marsa i automatiziranim roverima koji već šestu godinu rade na površini tog planeta.


 
Predavanje - Opažačka radio astronomija: sadašnjost i budućnost PDF Ispis E-mail
Jaša Čalogović   
Petak, 22 Siječanj 2010
thumb_radio_astronomija.gifDrugo predavanje pod naslovom „Opažačka radio astronomija: sadašnjost i budućnost“ koje organizira Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo održati će se u četvrtak, 28.01.2010 u 16h na Institutu Ruđer Bošković u dvorani III krila. Predavač je Dr. sc. Vernesa Smolčić (California Institute of Technology, Pasadena, SAD), a sažetak predavanja možete pogledati pod opširnije.
Zadnja Promjena ( Petak, 22 Siječanj 2010 )
Opširnije...
 
Predavanje o svemirskoj prašini PDF Ispis E-mail
Mislav Balokovic   
Četvrtak, 07 Siječanj 2010
thumb_jurkic_svemirska_praina.jpgU srijedu 20.1.2010. na Zagrebačkoj zvjezdarnici u Opatičkoj 22 na Gornjem gradu održat će se znanstveno-popularno predavanje pod nazivom "Svemirska prašina -- kratak izlet u svijet infracrvene astronomije". O tome zašto je zanimljiva i kako se istražuje prašina od koje smo svi nastali pričat će bivši student fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a danas znanstveni novak na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, dipl. ing. Tomislav Jurkić.
Zadnja Promjena ( Petak, 08 Siječanj 2010 )
Opširnije...
 
Međunarodni astronomski kamp za mlade - IAYC 2010 PDF Ispis E-mail
Jaša Čalogović   
Subota, 19 Prosinac 2009
thumb_iayc-2010.jpg46. po redu Međunarodni astronomski kamp za mlade (International Astronomical Youth Camp – IAYC) održati će se od 1. do 21. kolovoza 2010. godine u malom gradiću Klingenthal na istoku Njemačke. Svakog ljeta u ovom kampu sudjeluju srednjoskolci i studenti iz najrazličitijih krajeva svijeta. Tokom 3 tjedna kampa, sudionici će u jednoj od 7 ponuđenih radnih grupa, uz pomoć voditelja i prijatelja, raditi na projektu iz područja astronomije ili s njome povezanih znanosti. Iako je raspored vremena u kampu prilagođen astronomima i noćnom promatranju neba, kamp nudi i cijeli niz ne-astronomskih aktivnosti kao što su grupne igre, radionice, izleti, sportske aktivnosti i slično. Dolazak u kamp je izvrsna prilika da se kroz astronomiju upoznavanju ljudi iz svih krajeva svijeta - različitih kultura i navika - koji obično ostaju prijatelji dugo nakon završetka kampa.

Zadnja Promjena ( Utorak, 09 Veljača 2010 )
Opširnije...
 
Predstavljanje knjige „Zvjezdane vatre dalekog svemira“ PDF Ispis E-mail
Jaša Čalogović   
Četvrtak, 17 Prosinac 2009
thumb_knjiga-zvjezdane-vatre.jpgU utorak, 22. Prosinca 2009. godine u Profil Megastore (Bogovićeva 7, Zagreb) sa početkom u 18 sati biti će predstavljena nova knjiga iz fizikalne astrognozije - „Zvjezdane vatre dalekog svemira“ od prof. dr. sc. Vladisa Vujnovića. O knjizi će govoriti prof. Vujnović i urednica Suzana Šijan. Flyer za ovu manifestaciju možete pogledati ovdje.
Zadnja Promjena ( Četvrtak, 17 Prosinac 2009 )
 
Žene u astronomiji PDF Ispis E-mail
Damir Hržina   
Četvrtak, 10 Prosinac 2009
women_in_astronomy.jpgU petak 11. prosinca 2009. godine s početkom u 09:00 sati, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, održat će se stručni skup Nastavne sekcije HAD-a povodom Međunarodne godine astronomije, pod nazivom ŽENE U ASTRONOMIJI.

Program:

9:00 Svečano otvorenje
9:30 dr.sc. Snježana Paušek-Baždar: Žene u povijesti prirodoslovnih znanosti
10:15 doc. dr.sc. Rajka Jurdana-Šepić: Astronomkinje kroz povjest
11:00 Tatjana Kren, prof.: Hrvatske ljubiteljice astronomije krajem 19. st. i u prvoj polovici 20. st.
11:30 Suzana Šijan, prof.: Pregled astronomskih izdanja hrvetskih autora
11:50 prof.dr.sc. Marijena Krsnik-Rasol: Egzobiologija
12:30 Kratke prezentacije znanstvenica astronomkinja
14:30 - 17:30 Radionice
17:30 - 18:30 Svečano zatvaranje
Zadnja Promjena ( Četvrtak, 17 Prosinac 2009 )
 
Dani svemira u Tehničkom muzeju PDF Ispis E-mail
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 19 Studeni 2009
thumb_dani_svemira09.jpgU Tehničkom muzeju u Zagrebu održati će se serija predavanja od 25 do 27.11.2009 sa temom svemira. Cijelokupni program "Dana svemira" možete pogledati ovdje (pdf) ili u kalendaru. 
Zadnja Promjena ( Petak, 20 Studeni 2009 )
 
«« Početak « Prethodna 1 2 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 24 od 31